Macska elhúzódó betegség

2024.03.23.

Jó napot doktornő!
Van egy cicám, akit február 24.en diagnosztizáltak vese daganattal (tökéletes vérkép és biikémia). A tünetei annyi volt, hogy este a konzerv felét meghagyta. Március 1.én ki lett véve az említett vese, utána rohamosan javult az állapota. Májvédőt kezdett el szedni, mert zsírosnak látták a máját. Február 15.én besárgult és újra nem akart enni, nem volt széklet. Elindult egy vérszegénység nála, gyulladást mutat a vérkép, a máj és a vese paraméterei minimálisan emelkedettek. Laza nincs. Naponta járunk orvoshoz, jelenleg a bélsárpangásra kezeljük, mivel azóta egyszer volt egy minimális széklet, bélmozgató injekció hatására. A jelenlegi tünetei nem eszik, minimálisan iszik, néha szédül. Etetésnél után (kényszer etetjük, húslé, csirkemell, csirkemáj, csirkeszív turmixolva, benne nutrisal porral) mintha görcsölne, apatikus lesz majd egy fel órára rá elkezdt sétálgatni, láthatóan jobban lesz. A sárgasága minimálisan javul. Találkozott Ön már hasonló problémával?
10 éves ivartalanitott cica, kizárólag benti. Kutyákkal nem érintkezik.

A májelégtelenséget okozhatja a vesedaganat esetleges áttétje, de az oltatlan macskában akár vírusfertőzés, vagy ismeretlen oktanú (idiopatikus)  májelégtelenség, vagy egyéb májbetegségek (epeút elzáródás, primer májtumor …)   is kialakulhattak. Én is találkoztam már hasonló lehetséges problémákkal, de sejtelmem sincs, hogy ebben a cicában mi okozza a súlyos, újabb tüneteket.

Állatorvosa viszont tisztában van az előzményekkel (pl vesedaganat szövettani eredménye …) és elvégezheti a szükséges további vizsgálatokat (vírustesztek, vérvizsgálatok, képalkotók … ) és így kiderülhet az ok, és az esélyek, megoldások is.

Én csak remélem és drukkolok, hogy megoldható problémával szembesülnek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993