Macska etetése házilag /ivartalanítás

2022.08.22.

Kedves Doktor Úr/Nő!
Lehet lesz több kérdésem is. Van egy házi cirmos cicám, most lesz 5 hónapos.
Szeretném a lehető legjobban táplálni, prémium száraztápja és tasakosa van. Ha folyamat adok neki tasakosat előfordul, hogy megy a hasa és igényli, hogy a száraztáp mellett valami mást is kapjon… Csirkemellet szoktam neki megfőzni fűszer nélkül szereti,de nem tudom jó-e ez így, a csirke mellett mit lehetne még adni neki? Illetve kis Kandúrka… Sokat rosszalkodik játszik bújik, de sokszor átfordul Sátánkába es harap, karmol, füle hátra csapva… Ez a golyótlanítással van esély rá, hogy elmúlik? Fél éves koránal hamarabb nem érdemes ivartalanításra vinni?
Illetve lakasban tartott cicat erdemes e veszettség ellen oltatni? a kombináltat már megkapta.
A választ előre köszönöm
Üdvözlettel
Kertész Krisztina

Igaza lett, több kérdése is van.

A kölyök macska etetésére a gyártók úgy állítják össze a tápokat, hogy azok kizárólagos etetésével legyen tökéletes a táplálóanyag összetétele, vitamin/makro/ és mikroelem tartalma. Ha emellé adunk jelentős mennyiségű csirkemellet(halat, májat, bármit …) akkor ez a gondosan összeállított összetétel nem érvényesül. A csak csirkemell kiegészítéssel pl egészen biztosan túl kevés lesz a bevitt rost, és ásványi anyagok mennyisége, így szükség lenne növényi kiegészítőkre és magas ásványi anyag tartalmú kiegészítőkre is. Ha szeretne elmélyülni a cica helyes táplálásának témakörében, úgy Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a macskám? című könyvét ajánlom elsősorban.

Egy egészséges, kamaszodó kandúrka, pláne lakásban egyedül tartva naponta néhányszor biztosan nagyon aktív életet él, és akár durva játékot is folytathat a gazdival. Ez az aktivitás a korral, ivartalanítással mérséklődik – de a mozgást jó lenne megtartani az elhízás elleni küzdelemben.

Egy fiatal, egyedül tartott kandúr esetében 6-8 hónapos korban érdemes elvégezni az ivartalanítást.

Ha biztosan nem viszik sétálni, nyaralni, kertbe, horgászni … azaz nem lesz lehetősége a külső környezettel közvetlen kapcsolatba kerülni a cicának, úgy a veszettség és leukózis elleni vakcinák elhagyhatóak. Haza leehet viszont vinni a többi betegséget, parazitákat a cicának, így a többbi vakcina és a rendszeres parazitamentesítés a csak lakásban tartott cicáknak is szükséges.

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993