Macska hányás

2021.09.17.

Tisztelt Doktornő

6 éves, ivartalanított, kizárólag lakásban tartott cicám kb 4 hete szinte napi szinten hány egyszer. Sokszor szőr van benne, de van, hogy csak a táp, esetleg csak fehér habos szerű. A hangulata nem változott. A rendes tápját viszont már kevésbé eszi meg (száraz, jó minőségű, gabonamenteset kap), a jutalom falatokat viszont ugyan olyan szívesen eszi, mint korábban. Eleinte a tápra gyanakodtunk, mert amikor kezdődött, bár ugyanazt a tápot kapta, csak egy újabb csomag lett felbontva (carnilove steril cicáknak való). Ezért kapott másik fajtát (n&d). De a hányás ugyanúgy megmaradt. És az új tápot se szívesen eszi. Orvoshoz jövő héten tudjuk vinni. Ön szerint mi lehet a baj, milyen vizsgálatot érdemes csináltatni? Előre is köszönöm válaszát.

A 4 hete tartó hányogatás és étvágy megváltozása mindenképpen tünetkén értékelendő egy 6 éves, ivartalanított, nem rendszeresen oltott cica esetében. A hányás viszont olyan általános és gyakori tünet, amit betegségek, rendellenességek tucatjai okozhatnak. Az ok lehet olyan egyszerű, mint a szőr lenyelése és bekerülése a gyomor-bélcsatornába – de akár komoly fertőző betegségek, vagy vese-, májelégtelenség, endokrin, metabolikus, onkológiai … betegségek és számtalan egyéb is állhat a háttérben.

Állatorvosa nem szorul az én ötletelésemre, ő tudni fogja, hogy  az előzmények kikérdezése után milyen fizikális vizsgálatokat majd milyen laborvizsgálatokat esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat (vírustesztek, vizelet/széklet vizsgálat, képalkotók, allergiatesztek …) ajánljon a mielőbbi diagnózis elérése érdekében. Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy gyorsan kiderül az ok, és mielőbb segíteni tudnak a cicának.

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993