macska hasmenés

2021.07.21.

Tisztelt Doktornő!
Kizárólag bent tartott, egy éves trikolor lány házi cicánkat 11 hete ivartalaníttattuk. A műtét nagyon megviselte, az altatásból nehezen ébredt, másfél napig nagyon kába volt, inni is alig akart és többször hányt, maga alá pisilt. A következő napra már magára talált, a sebe szépen és hamar begyógyult még úgy is, hogy lassanként kiszedegette magának a varratokat, mostanra nem is látszik. Azóta viszont gyakorlatilag egyfolytában hasmenése van, sokszor teljesen folyékony, csak úgy “robban” ki belőle. Időnként 1-2 napra javulni látszik, aztán megint ugyanott tartunk. Állatorvos annyit mondott, koplaltassuk két napig és rendben lesz. Nem lett rendben, semmi hatása nem volt az éhezésnek, amint visszajött a széklete 1-2 apró étkezés (kevés rizses csirke) után, az ismét hasmenésként jelentkezett. Nem levert, nem lázas, nem fogyott, sőt, egy keveset talán hízott is, nem ürít a szokottnál gyakrabban vagy többet, nincsenek almon kívüli balesetei. A közérzete, kedve, aktivitása, étvágya sem változott (nedves tápban nagyon válogatós, sokszor nincs kedve megenni, szárazat sokat és rendszeresen eszik). A feneke viszont sokszor már piros, ritkán kicsit bedagad. A tápon változtatás nem okoz semmi különbséget, ha csak szárazat kap, vagy csak üres csirkét, ha nagyobb adagokat vagy csak nagyon kicsiket gyakran stb., akkor is ugyanaz a helyzet. Próbáltunk neki adni Probicol-H pasztát, nem segített. Normaflore egy rövid ideig segített, aztán az sem. Ételéhez kevert kevés útifűmaghéj is rövid javulást hozott, aztán újrakezdődött minden. Féregtelenítve a műtét előtt 10 nappal volt. Vele együtt élő 1-3 év körüli másik lánycicának semmi tünete, tehát arra gyanakszunk, hogy nem fertőzés lehet a baj.

Tanácsát előre is köszönöm!

Nem kizárt, hogy az ivartalanítás időszakában történt fertőződés okozza a máig tartó hasmenést a cicában, de a műtéttől függetlenül is kialakulhatott nagyjából ez időtájt a betegség. A másik cica tünetmentessége nem bizonyítja, hogy nem-fertőző az ok.

Arra nem sok esély van, hogy “kitalálják” a hasmenés okát, hiszen néhány tucat kórok is elképzelhető, de ha állatorvosa részletes vizsgálatokat végezhet, úgy kiderülhet az ok. A részletes kivizsgálásnak bélsár vizsgálat is valószínűleg része kell, hogy legyen. Részemről bőven lehet giardiózis a háttérben, de akár parazitózis is, az  ivartalanítás előtt elvégzett féreghajtás ellenére is, de persze számtalan nem-fertőző ok is szerepet játszhat.

Az adatlap szerint a cicák talán nem rendszeresen oltottak, ezt is érdemes lesz rendezni a közeljövőben.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993