macska horkolása

2024.04.25.

Tisztelt Doktornő!

18 éves ivartalanított nőstény cica…kb 2,5 hete elkezdett kissé horkolni…ez a horkolás változatos testhelyzetben jelentkezik..van hogy ugyan abba a testhelyzetben horkol..de olyan is hogy nem..ilyenkor ugye kissé nehezebben is veszi a levegőt.Aztán ha a jobb orrára fekve alszik..a levegővétel hangtalan lesz se horkolás se nehezebb légvétel.Amikor megsimogatom és dorombolni kezd…egyből helyreáll a légvétel amíg dorombol addig simán rendesen vesz levegőt nincs nehezített légzés és a normálistól eltérő légvétel sem. Altatás már a kora miatt kizárt..ettől függetlentől teljesen tökéletes vérképp..mozgékony eszik iszik fut..stb….egyik állatorvos szerint ez lehet allergia valamire hogy esetleg eldugul az orrjárat kissé bedagad..kapott szteroid injekciot….de nem változik..a másik állatorvos szerint a 3 hete volt mandula ,torok gyulladása miatt esetleg felmaródhatott a garat és azért csinálhatja…de igazából nem tudjuk miért van ez..Esetleg mit tanácsolna ez ügyben?A cica szaglása hallása látása tökéletes,étvágya jó,,sőt..:)Van még kettő cica akik kijárósak..a kisebbik náthás volt tüsszögött 2 hete a másik cica csak egyszer tüsszögött de tünetmentesek Köszönöm válaszát

A kijáró, oltatlan, idős cica horkolását (és a 3 hete lezajlott felsőlégúti fertőzését)  okozhatta vírusos fertőzés, és nem látom akadályát, hogy miért ne maradhatott volna ennyi maradványtünet ebből a betegségből.

Ha jól értem sorait, talán túlzott étvágya is van a cicának, amit akár pajzsmirigy túlműködés is okozhat, ennek is lehet a tünete megváltozott hangadás. A hyperthyreózis diagnózisához nem kell feltétlenül altatás.

Egyéb nyaki, orrüregi terimék (gyulladásos, vagy akár daganatos duzzanatok) is okozhatnak hasonló tüneteket.

Kitalálni nem egyszerű a leírása alapján, hogy mi állhat megfigyelése hátterében, de szisztematikus vizsgálatokkal gondolom diagnosztizálni lehetne a cica tünetének okát.

Egy akárhány éves macska (kutya, ember …) esetében önmagában a kor nem lehet akadálya altatásban elvégzett vizsgálatnak, akár műtéti beavatkozásnak.

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993