Macska húgyúti probléma

2020.12.03.

Kedves Doktorúr!
Van egy 6 éves elmúlt, ivaros, lakásban tartott, felügyelettel kertbe kijáró, hím cicám. A világ legsimulékonyabb cicája, nem jelöl, nem tesz tönkre semmit a lakásban. Sosem volt még húgyúti problémája.
November végén egyik reggel nem tudott pisilni. Előző este semmi gond, szép nagy pisicsomót vettem ki az alomból.
Elvittük állatorvoshoz, kapott szurit, csináltak ultrahangot. Az UH rendben találta a veséket, kristályok sem látszottak, valamiféle homok volt a húgycsőben.
Másnap továbbra sem tudott pisilni, így a Lehel úti Állatkórházban katéterezni kellett. Bent tartották 3 napig, öblögették, infúziózták. Ezt követően kivették a katétert, tudott rendesen pisilni magától.
Amikor kiadták azt mondta az orvos, hogy nehéz megmondani a pontos okot, de akár ez lehetett valami fertőzés is, amit alulról kaphatott…
Miután hazavittük, két napig otthon voltam vele szabadságon, minden rendben volt. Harmadnap este elkezdett sűrűbben járni az alomra, de még nem volt akkora baj, mint az 5. napra lett, amikor is nem csak sűrűn járt az alomra, hanem a végén már véreset csepegtetett az erőlködéstől.
Visszavittük a „saját” állatorvosunkhoz, aki 2 alkalommal injekciózta, majd azt mondta tartsunk egy kis szünetet. De a helyzet változatlan.
Reggel annyira nem sűrűn jár az alomra és nem csak cseppek vannak, nem is véres. Napközben (dolgozunk) ha fel is kel, egy szép, nagyobbacska pisikupacot csinál csak, ezt miután haza értem szoktam látni. Azután eljön az este és – mint egy gyulladás az embernél – megkezdődik a kínlódás, a végére véres cseppek, már a kádba pisilve is. 2 helyen is van alom, azt olvastam, hogy ilyenkor jó, ha több helyen van.
Amit adtam neki , 3 napig Meloxidyl 0,5mg/ml fájdalomcsillapítót, ebből 6 egységnyit, mert 6,3 kg a cica.
Illetve, 5 napig Xeden 15mg antibiotikumot, ebből 1x 2 tablettát. Ezt -és így írták elő a kórházból hazahozva.
Ezt követően 2 napig injekciózta a saját orvos és az esték gyomorideggel telnek továbbra is.
Jelenleg Hills kőoldó –és vesevédő tápot kap keverve, mert így jobban eszi, illetve Hills vesevédős alutasakost.
Hasmenés is van (gondolom a gyógyszerektől) erre kaptunk bélflóra javító pasztát, amit szinte lehetetlen beleerőszakolni, mert sűrű, fekete, mint a kátrány.
Jelenleg ott tartok, hogy felemészt a tehetetlenség 2 hete!
Esetleg tud ajánlani valami erősebb antibiotikumot, vagy mit ajánl, mit tegyek, hogy végre véget érjen ez a borzalom?
Köszönettel,
Bognár Szilvia

Én értem a csalódottságát és elkeseredettségét, de sajnos a macskák alsó húgyúti megbetegedései (FUS, FLUITD) nem ritkán makacsul ellenállnak a kezelésnek, illetve kiújulnak, olyan is előfordul, hogy konzervatív kezeléssel és diétával nem gyógyítható, hanem műtéti megoldás szükséges.

Az Önök esetében azonban, ha jól értettem talán még vizelet laborvizsgálat nem készült, pedig anélkül nehezen képzelhető el egy eset pontosabb diagnózisa és kezelése.

Elsősorban tehát nem antibiotikumot ajánlanék, hanem sokkal inkább a cica pontos kivizsgálását (fizikális vizsgálatok, vizelet! és vérlabor, esetleg ismételt UH, röntgen …) és ezek eredményei alapján remélhetőleg hosszútávon sikerül rendezni a problémát.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993