Macska hyperthireózis

2019.12.22.

Tisztelt Doktornő!
Van egy 12 éves ivartalanított nőstény cicánk akinél kb szűk fél éve, súlyvesztést tapasztaltunk. A cica 1-1,5 éve volt műtve emlődaganattal, amiből felépült. Előszőr a tápváltásra gyanakodtunk, mivel megfontolás után, nyár közepén mindkét cicát Orijen tápra kezdtük átszoktatni, leváltva a Purina one, nem annyira rossz, de mégis kukorica, glutén és egyéb nem oda illő tartalmú tápját.

Nem szívesen ette az új tápot, elvittük az orvosunkhoz, rutin vizsgálaton nem talált különösebb elváltozást. Gondoltuk nem izlík, ezért csak a kitekat nedvestápot eszi, ami megint csak gyér tápértékű, így fogy. Továbbá öregedésből adódo metabolizmus változásra gyanakodva, kaptunk Royal Canin hízlaló tápot, amitől kicsit ódzkodtam, a szokásos gabona és melléktermék tartalma miatt. Ennek ellenére etetgettük, jóízűen ette. Próbáltuk mérni a súlyát mérleggel, azonban a ráállós mérleg, saját súly + macska matek nem annyira pontos.

Többször is említettük orvosunknak, hogy a macska agresszívabb a társával (nehezítésnek: ez az állapot mindig fennált, mivel sajnos a kölyke), illetve hangos éjjel, a lépcsőházba kívánkozik. Erre Feliway-t használunk, aminek számottevő hatását nem véltem felfedezni.

Ősszel a nedves tápot is leváltottuk magasabb minőségűre, fressnapf real nature tápjára, amit szintén nagyon jóizűen evett, azonban súlyban jó irányú változást nem látva, egy hete kértünk vérvételt orvosunktól. A leletből Összeállt a kép: fogyás, agresszivitás, jó étvágy – Hypertireózis, T4 értéke a maximum mérhetőn. Ezen felül egy neutropenia-s állapot is fennáll és FIV pozitív is lett a cica.
Nem a legszerencsésebb időpontot választottuk a fentiek kiderítésére, az ünnepekre való tekintettel.
Első sorban a pajzsmirigy hormon túltermelését akartuk sürgősen kezelni, azonban, útólag a gyógyszer tájékoztató papírját olvasva derítettem ki, hogy nem adható neutropenia fennálása esetén. (Apelka nevű, Thiamazol hatóanyagú szer). Így mégsem kezdtük el adagolni a szert, orvosunk tanácsára abban reménykedünk, hogy a csökkent fehérvérsejt szám csak egy kisebb megbetegedés, múló gyulladás miatt volt, bár betegnek nem láttuk az utóbbi időszakban.

Legközelebb csak január elején tudunk megejteni egy újabb vérvételt, ahol a fentiekre számítunk.
Jelenleg ebben a tehetetlenségben írok önnek, szeretnék kérni egy alternatív véleményt. Az az érzésem, hogy ez a várakozás csak lehetőséget ad a komplikációknak, az orvosa szerint is igyis-ugyis lépni kell valamit, ezért nem értem a várakozást, ha a végeredmény ugyanúgy a Thiamazol adagolás lesz. A cica egyelőre még jól van, az eredeti súlya 3,7-3,9 kiló volt, most tartunk 3,06-nál. Félek, ez az állapot ilyen gyors metabolizmussal nem sokáig lesz így. Addig is próbálunk találni megoldást a cica orvosával, tanácsára Hill’s science y/d tápot próbálok beszerezni, kifejezetten hyperthireózisra, felülkerekedve az aggodalmamon, mivel ez a táp is kukoricás-gluténes anyagokat tüntet fel elsőhelyen. Megjegyzem volt egy két pozitív gazdi értékelés a tápra, de tudományos cikkek megkérdőjelezik a jódmegvonásos kezelés hatékonyságát – azonban rövid távon még meg merem próbálni ezzel etetni.
Elnézést kérek a hosszú levélért, szerettem volna részletes lenni. Bármilyen véleményt szívesen fogadok, illetve ha önöknél van bármilyen lehetőség további vizsgálatokra, a két ünnep között, úgy szívesen elmennénk a cicával. Tanácstalanságunkban két ünnep között kértünk időpontot Budatétényi állatkórházba, hasi ultrahangra, a validáló orvos megjegyzése alapján, még mielőtt megtaláltam az önök oldalát. Alább próbáltam a vérvételből a problémás, kiemelt részeket bemásolni. Köszönöm ha időt szán rá.

Tisztelettel: Kecskés Péter

Vörösvérsejtszám + 10,04 T/L 5.00 – 10.00
Hemoglobin + 152 g/L 90 – 150
ALT (GPT) + 155 U/L 5-60
Alkalikus foszfatáz ++ 265 U/L – 130
Összbilirubin 3,4 umol/L 0.1 – 5.1
Lipáz (pancreas) 20 U/L 9-25
Glükóz (NaF) + 5,3 mmol/L 2.8 – 4.9

T4 >193 nmol/L 10.0 – 55.0

Fehérvérsejtszám — 3,9 G/L 6.0 – 15.0
Neutrophil abs. (Advia 120) — 1,6 G/L 3.1 – 12.5
Lymphocyta abs. (Advia 120) 2,05 G/L 1.50 – 7.50
Monocyta abs. (Advia 120) – 0,02 G/L 0.15 – 1.10
Eosinophil abs. (Advia 120) 0,12 G/L 0.06 – 2.21
Basophil abs. (Advia 120) 0,02 G/L – 0.08
Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,00 G/L – 0.36

RETICULOCYTA PARAMÉTEREK SIEMENS ADVIA 120
Abszolút retikulocitaszám + 29,8 G/L <15 G/L

ABSZOLÚT FEHÉRVÉRSEJTSZÁMOK HAGYOMÁNYOS MIKROSZKÓPIA
Szegment abs. — 0,97 G/L 2.5 – 12.5

FeLV(Ag)-ELISA negatív
FIV (ea) ELISA pozitív

Validáló orvos megjegyzése:

A neutropenia utalhat akut gyulladásra (szöveti igény meghaladja a csontvelő általi kibocsátást), csontvelőkárosodásra vagy immunmediált neutropaeniára (ritka). Ismételt mintavétel 2-3 nap múlva ajánlott. Antibiotikum kezelés megfontohlató klinikai kép függvényében.

FeLv, FIV státsuz tiszázása, góckeresés javasolt.

Hyperthyreosis.

Pozitív FIV ea ELISA vizsgálat fertőzöttségre utal. Ugyanakkor a FIV fertőzés viszonylag alacsony prevalenciája okán a pozitív ELISA eredmény pozitív prediktív értéke nem elégséges a fertőzöttség fennállásának megerősítésére.

A fertőzöttség gyanújának megerősítése Western blott és/vagy PCR vizsgálattal lehetséges. Továbbá a 6 hónaposnál fiatalabb állatok esetén a maternális ellenanyagok jelenléte miatt fals pozitív eredmény lehetséges. 6 hónapos életkora betöltését követően ismételt ELISA vizsgálat javasolt.

Vakcinázott egyedek is pozitív ELISA eredménnyel bírhatnak. A fertőzöttség gyanújának megerősítése vakcinázott egyed esetén PCR vizsgálattal lehetséges.

Negatív FeLV Ag ELISA eredmény esetén jelenleg infekció nem igazolható. Korábbi fertőzés azonban nem zárható ki, amikor az esetek egy részében sikeres immunválasz esetén a vírus teljesen eliminálódott (abortív fertőzés), máskor viszont részleges immunválasz esetén a genomba beépülhetett (regresszív fertőzés). Utóbbi esetben reaktiváció évek múlva is bekövetkezhet. PCR vizsgálat segíthet a státusz elkülönítésében (abortív fertőzés esetén PCR neg, progresszív fertőzés esetén PCR poz). A naiv és abortív fertőzésen átesett egyedek státuszának elkülönítésére ellenanyag vizsgálat szükséges (előbbi negatív, utóbbi pozitív eredményt ad, 28 nap szükséges az áthangolódáshoz). Vakcinázás a fertőzésen át nem esett egyedek esetében segíthet a fertőződés megakadályozásában.

A jelenlegi tüneteket akár a súlyosfokú hyperthyreózis önmagában is magyarázza, de bonyolítja az esetet a korábbi emlőtumor műtét és a vírusteszt pozitivitása.

Tisztábban láthatnánk az ügyben, ha kiderülhetne hogy a hyperthyreózist egy- (operábilis), vagy kétoldali (gyógyszerrel kezelhető) pajzsmirigy elváltozás okozza-e (tapintás, ultrahang, SPECT/CT), méginkább, ha láthatnánk, hogy a korábbi emlőtumornak nincsenek-e késői következményei (áttétek) és ha tudhatnánk, hogy a vírusos megbetegedés is jelen van-e.

A mostani időszakban Karácsony és az évvége közeledtével minden kívánatos vizsgálat nem végezhető el, de mi dolgozunk 23.-án, majd 28.-án és 30.-án is, majd január 2.-tól folyamatosan.

Ha van olyan szerencsénk, hogy egyoldali a pajzsmirigy elváltozás, az emlőtumor nyom nélkül gyógyult és a műtéti beavatkozás vállalható kockázatú – úgy a legjobb esetben akár még az óévben elvégezhető a műtét, ami akár teljes gyógyulást is jelenthet.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993