Macska ínybetegség, macska bélrendszeri betegségek

2024.01.06.

Tisztelt Címzett!
Van egy 10,5éves nőstény házi macskám.
Panaszai körülbelül két éve kezdődtek az első fogkőeltávolítása után. Évente 3szor 4szer ínygyulladása van, melyet Stomorgyl kúrával és Meloxidyl adásával szépen szinten lehetett tartani, ezek mellé kapta a Gastroferm probiotikumot. A problémát az étel megtagadásával jelezte. Készült röntgen a fogairól melynek diagnózisa foggyökér felszívódás.
A gyulladás megjelenésének periódusa változó volt, a leghosszabb tünetmentes időszak fél év volt. Azóta történt újabb fogkőeltávolítás, utána Orizome pasztát kapott.
3hete az utolsó kezelés után nem tért vissza az étvágy, elesett lett, kedvetlen és bágyadt.
Állatorvos gyógyszer mellékhatásra gyanakodva a bélflóra erősítését és támogatását kezdte meg.
Ez kezdetben az injekció hatására javulást hozott, de alig egy hét elteltével visszaesett az állapota. Székletében sok szőrt figyeltem meg. Újra felkerestük az állatorvost, aki laborvizsgálatot csinált, hogy jobban fel tudja tárni a probléma okát. Mellékelten csatolom, annak eredményét. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vérképe nem mutat drasztikus eltéréseket. Újra kapott injekciót a bélrendszeri problémára, és szőroldó paszta használatát javasolta, illetve a korával magyarázta a változást.
Ismerem a macskám, tény, hogy már nem fiatal, de nem akarom elfogadni, hogy egyik-napról a másikra ilyen drasztikusan ételtoleráns legyen és kedvetlen. Látom rajta, hogy fáj neki valamilye, ezt igazolja, hogy a Meloxidyl beadása után jobban néz ki. Az ételt kiejti a szájából, mikor enne pár falatot.
Kérdéseim következők lennének:
Daganatra utaló jelet lehet e kapni vérképből?
Jelenlegi elesett állapotát okozhatja e egy fájó fog, aminek az eltávolításával, újra a régi lehet?
Béres Cseppet kezdtem el adni neki, hátha jobb étvágyra bírja, előtte napi 3alultasakos volt az adagja, most egy zacskót se eszik meg egy nap. Használhat neki?
Nagyon bánt mi lehet a baja, amitől teljesen megváltozott mind mentálisan, mind egészségügyileg, szeretném, ha sikerülne az okát felfedni, ami által még sok boldog macska évet adhatok neki.
Segítségüket és válaszaikat előre is hálával köszönöm
Egy aggódó cica tulajdonos

A cica szájüregi betegsége (FORL) önmagában is kellemetlen, nehezen befolyásolható tünetekkel járó betegség, ami elronthatja a cica mindennapjait, és szinte folyamatos állatorvosi kontrollt, kezeléseket igényel. Sok szőr a gyomor-bélcsatornában szintén okozhat súlyos, akár életveszélyes tüneteket is. Ráadásul a cica az adatlap szerint oltatlan.

A bemutatott laborleleten kismértékű eltéréseket láthatunk, ezek alapján nem merül fel, de ki sem zárható daganatos, vagy más súlyos betegség gyanúja.

Érzésem szerint érdemes lehet akár ismételt részletes kivizsgálást (fizikális vizsgálatok, vírustesztek, részletes vér/vizelet/széklet labor, képalkotók, akár egyéb kiegészítő vizsgálatok …) végezni, hogy kiderülhessen milyen súlyosságúak az ismert betegségek, nincs-e más baj (vírusfertőzés, szőrlabda a gyomor-béltraktusban, daganatos betegség, egyéb betegség …) is a már ismertek mellett. Az esélyek, teendők szerintem csak a friss eredmények alapján beszélhetőek meg.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993