Macska ivartalanítása

2021.01.26.

Tisztelt Doktornő! Tegnap nem fejtettem ki bővebben, nem a miénk a nőstény macska csak törődünk vele, ragaszkodik ehhez a területéhez. Én akartam volna ivartalanítani, de majdnem meghalt a műtőasztalon mert már idős, fel kellett ébreszteni az altatásból. De kint szeret lenni ott szokta meg, nem nagyon érzi itt benn jól magát nem érti miért zárjuk be. Illetve két kölykét magunkhoz vettünk ők szobacicák lettek. Arra nem gondoltunk, hogy az anyacicát benn kéne tartani, de ki akar menni. Nem jó mert valaki valószínű eteti, azért nem eszi meg a fogamzásgátlós ételt. De az anyacica miatt sokat idegeskedünk, legutóbb is 8 kölyköt fialt a nyári konyha padlására ahová nem lehet felmenni. Volt úgy, hogy eltűnt, mert kutyáink is vannak így már nem tudtuk neki adagolni a gyógyszert, tavasszal is lefialt csak elvitte a kölykeit a kutyák miatt. Akkor nézethetem meg, hogy vemhes-e a közeljövőben. Üdvözlettel és köszönettel: V. Nikolett

Sejtettem, hogy oka lehet az ivartalanítás elmaradásának, és a gyógyszeres kezelés próbálgatásának. De ahogyan korábban sem működött, és most sem működik a Provera kezelés, sajnos a jövőben sem fog. A hellyel-közzel bejutó hatóanyag az ivarzást és vemhesülést nem képes biztosan megakadályozni – viszont a tartós hormonbevitel terheli az öregedő macska máj és veseműködését, és jó eséllyel petefészek, méh és emlő degenerációt, daganatokat okoz. A születendő kölykök között is nagyobb eséllyel lesznek veleszületetten terhelt egyedek.

Egy 10 éves, kertben élő, nem ivartalanított anyamacska természetesen sokféle egészségügyi problémával küzdhet, bár a vemhesülés, és a kölykök felnevelése azt mondatja velem, hogy talán nem komoly a probléma. Bárhogyan is, csak ismételni tudom a korábbi válaszomban már leírt tételt, miszerint főleg egy  nem fiatal anyamacska esetében a (monitorozott, inhalációs narkózisban végzett) sebészeti megoldás egészségesebb, biztonságosabb és olcsóbb is, mint a láthatóan nem működő, de mellékhatásokat azért nagy eséllyel kifejtő Provera kezelés. Akár 15 éves, vagy még idősebb cicákat is rendszeresen gond nélkül altatunk komoly betegségekkel, az ivartalanításnál sokkal bonyolultabb, megterhelőbb műtétekhez.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993