Macska – klebsiella fertőzés

2023.04.20.

Tisztelt Doktornő!

Van egy 6 éves, kizárólag lakásban tartott, ivartalanított kandúr cicám. Rajta kívül egy tavaly befogadott 2 év körüli, szintén lakásban tartott cicám, illetve egy pár hónapja befogadott 6 hónap körüli kutyám is van. A kiskutyával 1 hónapja hasmenés miatt orvoshoz mentem, ahol nála giardia lett diagnosztizálva. Ezt követően a cicákat is teszteltük és az idősebbnél szintén kimutatható volt a giardia fertőzés. A másik cica panaszmentes, a giardia sem volt kimutatható. Kaptak gyógyszert, illetve Ultradiart, aminek hatására javult a hasmenés, de időközönként visszatér. Mivel gyanítható volt, hogy más probléma is lehet, széklet vizsgálatot kértünk. A kutyánál e-coli, míg a macskánál klebsiella baktérium lett kimutatva a székletből. Mindketten célzottan kaptak antibiotikumot. A kérdésem az lenne, hogy a cicánál kimutatott klebsiella baktérium kezelésére a 20 napon keresztül alkalmazandó antibiotikumos (enroxil flavour 50mg, napi fél tabletta) kezelésen kívül célszerű egyéb vizsgálatokat elvégezni? Pl. hasi ultrahang, vérvétel.. még nem kezdtem el nála az antibiotikumos kezelést. Az étvágya jó, az időközönkénti hasmenésen kívül más tünete nincsen. Illetve azt szeretném még kérdezni, hogy a másik cicára ez a baktérium nem veszélyes? Esetleg őt is érdemes lenne kivizsgáltatnom? Válaszát előre is köszönöm

Biztosan nem árt  a 20 napos antibiotikumos kezelés előtt a vérvizsgálat és a hasi ultrahang vizsgálat – hogy láthassuk mennyire terhelhető a cica. A kezelések után pedig véleményem szerint ismételt székletvizsgálat is indokolt mindhárom állat gyógyultságának igazolására.

És, ha nem veszi rossz néven tőlem, és bármilyen gasztroenterális, vagy húgyúti (esetleg egyéb) tünettel rendelkeznek a kétlábú családtagok, úgy érdemes felkeresni háziorvosukat is, és bemutatni a laborleleteket, mert mind a giardiózis, mind a Klebsiella fertőzés zoonózis, azaz emberben is képes betegséget okozni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993