Macska köhög

2021.08.02.

Üdv!
Egy ideje állatorvoshoz járunk az alábbi videón látható problémával. A cica próbál valamit felköhögni. Sipolva fújtat, lapítva a erőlködik. Hiába mondtuk hogy ez nem öklendezés. Szetoszkóppal semmi furát nem hallott az orvos. Láza nincs. Az íny színe rendben van. Étvágya van, súlyát tartja. Egy kicsit ment a hasa. Labor alapján fehérje diétára kell fogni de alig kapott eddig is húst. Szerdán mivel bizonygattam hogy ez nem öklendrzés, így megvizsgálták a nyakát. Kis nyomkodásra helyben köhögni kezdett. Az orvos azt mondta érzékeny neki, feltehetően gyulladt. Felírt Clavucill 200 at. Azt mondta ha hétfőre sem javul hozzuk vissza. Hát nem javult. Elvileg most jönne a röntgen. Eddig majdnem 40 ezernél és 3 hétnél járunk, és semmi javulás. Lenne valami tippje mi baja lehet? Válaszát előre is köszönöm!

https://youtu.be/_sMpxIBcjcE

Hát, ha csak azt a megérzését megpróbálják körüljárni, miszerint a cica próbál valamit felköhögni a légutakból, akkor is sokféle problémát kell kizárni. Ez a valami lehet idegentest (toklász, szőr, takarmány részlet …), folyadék (ödéma, genny, vér … ) amit számtalan betegség (fertőző, allergiás, traumás, kardiális …) kiválthat, de akár parazita (szívféreg, tüdőféreg …), vagy tumor (primer, vagy metasztatikus) is lehet a mellüregben. Ráadásul a köhögést nemritkán nyaki elváltozások okozzák.

Állatorvosának is legalább ennyi tippje lehetett, de valószínű, hogy inkább több. Ezeket szeretné kivizsgálni, hogy megtalálhassa a konkrét okot és meggyógyíthassa a cicát. Önnel és állatorvosával együtt remélem, hogy a röntgen esetleg már nyomravezető lesz, és nem kell több labor-, képalkotó (ultrahang, 3D, endoszkóp …) és egyéb és kiegészítő vizsgálat a diagnózishoz. Mindannyian azt reméljük, hogy a megtalált betegség jól gyógyítható lesz.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993