macska szájüregi probléma

2020.07.01.

Kedves Doktornő/ Doktor úr! 12 éves cicánknak már április vége óta vérző, fekélyszerű gyulladás található a szájában leghátul, az alsó és felső fogsor találkozásánál és a felső, hátsó fogaknál. Rossz foga/fogköve (az állatorvos szerint) nincsen.

Már 4 antibiotikum-kúrán vagyunk túl, de még egyik sem hozott hosszútávú eredményt. Kétszer kapott egy-egy hosszabb hatóidejű antibiotikum+gyulladáscsökkentő injekciót és volt olyan is, hogy 5 napig kapta ezeket kúraszerűen. Most túl vagyunk egy 5 napos antibiotikum kúrán, amit tabletta formájában kapott meg, ez szinte semmit nem segített.

Már 2 hónapja csak porrá őrölt tápot/konzervet tud enni, vízzel hígítva, de változatlanul fáj neki így is, fél órákat töltünk el a tál körül, mert mindig el-el szalad… Sokat fogyott, de más tünete nincs.

Pár napja kap egy fogínyproblémákra való, Feligum Gingiva nevű rágótablettát, ami a száj higiéniáját segít rendben tartani, de mivel ezt is csak összetörve, feloldva kapja (és talàn nem is a fog okozza a problemát) nem tudom, van-e egyáltalán értelme adni.

Milyen betegség lehet ennek a hátterében, és hogyan lehetne végre eredményesen kezelni? Mennyi ideig kaphat egyáltalán antibiotikumot, nem ártalmas hosszútávon? Milyen részletesebb kivizsgálásokra lenne szükség? (Sajnos eddig egy állatorvosnak sem jutott eszébe ajánlani valamilyen vizsgálatot az eredménytelen kezelések ellenére sem, ezért itt szeretnék tanácsot kérni ezzel kapcsolatban is.)
Úgy érzem, hogy eddig nem kaptunk megfelelően hozzáértő/ lelkiismeretes ellátást, bízom benne, hogy végre fogunk tudni segíteni a cicánkon.
Előre is köszönöm a segítségét!

A 12 éves kerti cica az adatlap szerint oltatlan, így még az sem kizárt, hogy a kezelésekre nem reagáló fekélyt, valamilyen fatális vírusos megbetegedés okozza. Az sem kizárható, hogy a kívülről fekélyes elváltozás mélyebb rétegeiben daganatos alapbetegség rejtőzik.

A cica részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, vírustesztek, vér/vizelet labor, citológiai/szövettani vizsgálat, képalkotók …) segítségével lehet kideríteni a tünetek hátterét, a cica állapotát. Ezek után lehet megítélni az esélyeket, illetve lehet megkezdeni a cica gyógykezelését.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993