Macska szarkoidózis

2020.04.20.

Üdvözlöm!

15 éves, ivartalanított Csöpke nevű cicámmal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Születésétől fogva lakásban tartott cica, aki szinte sohasem megy ki (nagyon ritkán engedjük ki az udvarra, hogy egyen egy kis füvet) és akinek nincs kontaktusa más állatokkal.
A rendszeres oltásokkal, állatorvosi vizsgálatokkal kapcsolatban sajnos nem mindig voltunk következetesek, de úgy is véltük hogy a cica biztosan egészséges, hiszen semmilyen betegségre utaló jelet nem tapasztaltunk nála soha.
Az utóbbi években azonban megfigyeltünk nála egy pár – az életvitelét nem megváltoztató – változást.
Ezekről lentebb képet is mellékeltem.

A jobb fülecskéje születésétől fogva ilyen, ezzel egy orvos sem foglalkozott sohasem és az állatnak sem okozott gondot, így mi sem foglalkoztunk vele.
A szájában lévő növendékek és az orrocskáján lévő kis dudurok közül sajnos nem tudjuk melyik alakult ki korábban, de fokozatosan alakultak ki, nem hirtelen és már jó pár éve ott vannak.
Az orrán lévő kis elváltozások nem növekszenek drasztikusan, szerintem már 1-2 éve biztosan ekkorák..
A szájában lévő növendékekkel kapcsolatban nincsenek tapasztalataink, hiszen a szájába nem olyan egyszerű belátnunk, de mint említettem az elváltozások ott is évek óta jelen vannak már.
Két évvel ezelőtt, amikor a cica 14 éves volt jártunk egy fogorvosnál, ahol azt mondták a cica fogai erősen fogkövesek, illetve a hölgy ezeket a növendékeket műtét során eltávolíttatta volna, de különösebben nem határozta meg, hogy mik lehetnek a kinövések.
Sajnos a cica kora illetve amiatt, hogy egyébként rendesen eszik-iszik, sőt még a száraz tápot jobban is kedveli, úgy ítéltem meg hogy a macskának ezek az elváltozások evés problémát, fájdalmat vagy vérzést nem okozna, ezért nem mertem vállalni az altatással járó kockázatot.

Két héttel ezelőtt jártunk állatorvosnál egy általános időskori vérvételen, amelyet az utóbbi években már rendszeresen csináltatunk.
Látogatásunk másik oka az volt, hogy a cica (szintén már jó pár hónapja) szörcsögő, horkoló hangot ad, leginkább, amikor alszik és a levegőt is olyan, mintha “szippantva, szivattyúzva” venné. A nap folyamán többször megfigyelem azt, legfőképpen akkor amikor eszik, iszik, vagy mosdik, hogy közben és utána mintha tüsszögne is.
Az orra nem váladékozik és úgy vettem észre, hogy sem ez a tüsszögés, sem a levegővétel különösebben nem zavarja, nem tűnik “veszélyesnek”.
Habár rengeteget alszik, azt gondolom korához képest jó kondícióban van, rendesen eszik-iszik, pisil-kakil, bújik, játszik, életvidámnak tűnik. Életmódbeli változást nem figyeltünk meg rajta az évek során…Egyszóval egészségesnek tűnik.
A kivizsgálás során a doktornő észrevette, hogy a cica jobb szeme picit csipássabb, illetve lipogranulómákat vélt felfedezni a szemhéjon. Szemhéjgyulladást diagnosztizált és kaptunk 3 hétre elegendő Alfasan tablettát.
(A tablettát két hete szedi, a csipásság szinte azonnal elmúlt ellenben a kis “tasakocskák” mintha semmit se változnának.)
Mindemellett azt mondta, sosem látott még ilyen elváltozást az orron és nem tudja mi lehet ez. Kérte, hogy hagy készíthessen róla fotókat és hagy informálódjon utána.
Pár nappal később kaptam a telefont, miszerint tudják mi a “baj”.

Azt mondta ez nagy eséllyel macska szarkoidózis/fibro szarkóma, amelyet a Humán Papilloma Vírus okoz, amelynek következtében a macska immunrendszere nagyon gyenge és amely betegség gyógyíthatatlan.
Azt is mondta, úgy gondolja a szájában lévő kinövések, az orrán lévő dudorok és akár még a szemhéján lévő lipogranulómák is mind összefüggésben lehetnek egymással, nem pedig különálló problémák és mind a betegség megnyilvánulásai.
Azt mondta a növendékeket ellehet távolítani, de bármikor visszanőhetnek.

Magáról erről a betegségről szinte semmit sem találtam a neten, csak lovakat támadó fajtájáról, illetve olyan esetekről, ami a csontszövetet támadja.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy a cicámnak ilyen súlyos betegsége legyen, hiszen ezek az elváltozásai oly régóta megvannak már és különösebb gondot nem okoznak neki, nem beszélve életvidám, egészségesnek tűnő természetéről.

Összegyűjtöttem az elmúlt 3 év vérvétel eredményeit, amelyekből azokat az értékeket szedtem ki, amelyek mindhárom évben eltérést mutattak. (az értékeknél az előforduló legalacsonyabb és legmagasabb értéket igyekeztem jelezni)
Ez idő alatt akárhány orvosnál jártunk, a vérvétel eredményeire mind azt mondta, korához képest megfelelő, nem mutatnak drasztikus eltérést az eltért értékek és hogy különösebb vizsgálatokat, kezelést a cica jelenleg nem igényel.
Ha ez így van, hogyan küzdhetne mégis egy ilyen súlyos, daganatos megbetegedéssel?!

FVS: 3,68-3,8 közötti értékek
Neutrophil: 2,3-2,6
Limfo: 0,80-1,15
Mono: 0,07-0,1
Absz. retikulocita: 23-40
Glob: 47,2-53
ALT: 51-62
Glü:3,53-5,3
Amiláz: 1851
LDH: 367-1168
Koleszterin: 5,3-5,9
CK: 269-308
Trig: 0,28-0,32
Vas: 9 (csak 2020-ban mért érték!)

(2019-ben a cicát leukózisra és AIDs-re is tesztelték, mindkettő negatív lett.)

Az elmúlt héten mellkas röntgenen, szívultrahangon és EKG-n is jártunk, hogy megnézzük alkalmas lehet-e az esetleges műtétre.
A hallgatózásos vizsgálatnál az egyik oldalán minimális zörejt hallott a doktornő, amelyet a szívultrahang eredménye igazolhatott, ugyanis a szív bal kamrájában szívizommegvastagodást állapítottak meg, de erre is azt mondták, hogy jelen esetben ez nem igényel különösebb kezelést és az állat életét nem veszélyezteti.
Mindkét orvos, akiknél jártunk arra a véleményre jutottak, hogy a véreredmények és a fizikális vizsgálatok alapján a cica elméletileg altatható lenne komplikációk nélkül.

Ennek ellenére én továbbra is rettenetesen ódzkodom ettől. Félek kockáztatni, mert úgy látom, hogy az állat “jól van”, nem tűnik betegnek, nem látom, hogy jelenleg életveszélyes állapotban lenne. De mi van akkor, ha közben valami rejtetten bújkál benne én pedig hagyom, hogy állapota oly súlyossá váljon, amikor már nem lehet segíteni vagy, amikor még idősebb lesz… Sajnos a legtöbb vizsgálathoz is minimum bódítani kellene, így félek, ha ezeket nem vállalom be, az sem tud kiderülni, hogy szükséges-e bármilyen műtét egyáltalán vagy sem. Teljesen tanácstalan vagyok és kétségbe vagyok esve..

A véreredmények mondanak Önnek bármit is?
A leírtak és a fotók alapján Ön is úgy gondolja, hogy ez szarkoidózis?
Fennállhat annak a veszélye, hogy az állatnak nehéz légzése van, amelyet azonnal kezelni kellene?
Ön milyen vizsgálatokat javasolna, merre menjünk tovább ezekkel a problémákkal?

Hálásan köszönöm a véleményét és azt, ha végig olvassa hosszú levelem.

K. Bianka

Leírása és a képek alapján nekem is elsősorban a sarcoidosis jut eszembe. Nem érdemes a lovak sarcoidózisával és pláne nem a csontrákkal (osteosarcoma), vagy lágyszöveti szarkómákkal összevetni, ezek más onkológiai megbetegedések.

A macskák sarcoidózisa sem egyszerű eset, sajnos műtét után sokszor kiújul. Ennek ellenére, és a láthatóan régi, előrehaladott eset kapcsán  a 15 éves cica esetében is ajánlom a műtéti eltávolítást – és a szövettani vizsgálatot, mert csak ez alapján lehetünk biztosak a sarcoidózis diagnózisában. A műtétet érdemes lehet lézer, vagy elektrosebészeti megoldással kiegészíteni, és a műtétet követően ( a szövettan ismeretében) utókezelés (oncothermia, immunterápia …) is jótékony hatású lehet.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993