Macska széklet

2021.08.13.

Tisztelt Doktornő! Van egy 13 éves félperzsa keverék nőstény cicám. Kb. 2-3 hónapja gyakran laza a széklete. Van hogy 2-3 napig normál utána pedig pár napig laza. A laza széklet van hogy még formázott, de előfordul hogy olyan laza hogy szétterül. Nagyon régóta kapja ugyanazt a kaját évek óta és nem váltottunk semmi újra. Napközben száraz eledelt kap, estére alutasakost. A száraz eledel wiskas és one purina. Az alutasakost sheba. Már próbáltam hogy szárazeledelben csak a wiskast adtam és nem kevertem a másik száraz táppal. Az alutasakost is régen váltakozva kapta egyik nap a wiskas a másik nap a sheba. Most azt sem valtogatom csak wiskast kap. Voltam vele állatorvosnal nem tudott okosat mondani. Nem volt láza, a fizikális vizsgálatnal sem talált semmit. A cica étvágya jó, korához képest játékos nem látszik betegnek. Javasolta hogy próbáljam meg csak a szarazat adni hátha az alutasakos okozza a gondot. De valtozatlanul nem múlik ez a probléma. Hol pár napig kemény utána meg laza a széklet.

Állatorvosa fizikális vizsgálattal nem talált elváltozást, és a legvalószínűbb ok (táplálék) nem bizonyult valósnak, bár szerintem a száraz tápok is okozhatnak lágyabb bélsár ürítést, azaz a táplálék változtatást kérdését közel sem merítették ki teljes mértékben.

Ha jelzi állatorvosának, hogy nem változott a helyzet, úgy szinte biztosan további vizsgálatokat javasol. A fizikális vizsgálatok ismétlése mellett széklet-, vér-, és talán vizelet labort is. Akár ugyanaznap elvégezhetik a hasi ultrahang vizsgálatot is. Ha ezek is negatív eredménnyel végződnek, úgy további kiegészítő vizsgálatok jöhetnek szóba.

A lágyabb bélsár tünetnek számtalan ok (paraziták, Giardia, bakteriális/virális fertőzések, allergia, máj elégtelenség, endokrin betegségek … gyomor/bélrendszeri betegségek, akár onkológiai betegségek … és sok egyéb) állhat a hátterében. Remélem mielőbb kiderül az ok, és azt is, hogy minél könnyebben orvosolható betegséget találnak.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993