Macska vesebetegség

2023.12.20.

Üdvözlöm! A mai napon voltunk állatorvosi vizsgálaton 4 éves ivartalanínott nőstény cicánkkal. Ultrahang vizsgálat kimutatott vese cisztákat melyek mindkét veséjén megtalálhatóak. Vérvétel is volt melyen a BUN érték volt kimagasló (25,8 mmol/L) valamint a CRE érték volt magas (240 umol/L) minden más értéke rendben volt. Tünetei nincsenek, étvágya rendben van, játékos, több vizet iszik, mint pár hónappal ezelőtt. Párszor reggeli hányás előfordul, ez ilyenkor fehér habos hányás. Doktornő nem tudott konkrétumot mondani, mennyi ideig maradhat még velünk, illetve hogy tudnánk számára a hátralévő időt könnyebbé tenni. Van erre bármilyen kezelés? Diéta? Étrend-kiegészítő? Szeretnénk minél tovább könnyebbé tenni ezt a betegséget cicánk részére. Nagyon köszönöm! Anna

Hogyne lennének tünetei a cicának, hiszen már hányogat is, és jelen van a sok vízivás, sok vizelet ürítés (PD/PU) kompenzációs tünet is. Nagyszerű, hogy még étvágyánál van a cica, nem fogy, és viselkedésében sem mutat eltéréseket, talán szájszag sem jelentkezett és fekélyek sincsenek a száj nyálkahártyáján.

Nem tudom, hogy az ultrahang lelet alapján állatorvosa leírta-e, vagy elhangzott-e a kétoldali policisztás vesebetegség diagnózisa. A leírtak alapján sajnos azt valószínűsítem, hogy ez a gyógyíthatatlan betegség állhat a laborleletek által is alátámasztott krónikus veseelégtelenség (CRD) tünetei mögött.

A macskák policisztás vesebetegsége ugyan sajnos nem gyógyítható, de az általa okozott krónikus veseelégtelenség hosszú ideig tünetileg kezelhető. A legtöbb tápgyártó forgalomba hoz száraz, és nedves gyógytápot is vesebeteg macskák részére. A legjobb, ha ezeket adja ezentúl a cicának.  A diétás tápok mellett a cicának szüksége lehet gyógyszeres kezelésre is, sőt, a későbbiekben valószínűleg egy-egy infúziós kezelés is szükségessé válhat majd állapotának stabilizálására.

Állatorvosával ellentétben én nem tudom, hogy a veséken mennyi ciszta és mennyi ép vese állomány ábrázolódik, nem tudom a cica jelenlegi kondícióját, és szájnyálkahártyájának állapotát sem.  Az is kérdéses, hogy mostantól mennyire sikerül a gyógytáppal etetni, és a napi gyógyszereit beadni a cicának. Nagyjából a felsoroltak fogják meghatározni, hogy milyen hosszú ideig sikerül majd megtartani a cicát elfogadható életminőségben. A betegség hosszútávú kezelésekor fontos az időszakonként elvégzett kontrolvizsgálatok is. A kontrolvizsgálatok eredményei szintén alapvetően fontosak a kilátások megítélésében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993