Macska visszatérő gyulladás probléma

2021.10.25.

Tisztelt Doktornő!
Van egy 15 éves ivartalanított nőstény cicám.Benti cica..csak az udvarba jár ki napozni de szinte egész napját a lakásban tölti.Bolha irtást megkapja parazita mentes.Az utóbbi -május óta-hónapokban visszatérő probléma…pár hónapig havi majd most már 2 heti gond…hogy valamiért gyulladás alakul ki nála a fenekénél.Bepirosodik nagy dolog után húzza a fenekét a földön..nehezen pisil ilyenkor…sirdogál.Injekciot megkapja..pár nap alatt helyre jön.Ilyenkor van,hogy szinte nem is eszik..de van,hogy eszik iszik rendesen ilyenkor is.A cica korához képest mozgékony,játszik,fut,ugrik magasra is.2 orvos is látta már ezt a gondot..egyik szerint valamiért meghúzza a keresztcsonti tájékán az izmot a hátán a gerinc mellett.az fáj neki ami kisugárzik a fenekéhez,ilyenkor nehezen tudja dolgát végezni..ezért van,hogy jön megy egész éjjel vagy nappal is és többször próbálkozik a dolgát végezni.A másik orvos szerint ez egy stressztől kialakuló alsó húgyúti gyulladás syndróma.De stressznek nincs kitéve a cica…nyugodt környezet,semmi nem változott mióta ez a gond van.Pár napig kicsit levert..de ilyenkor is mosakszik..injekciót kapja…aztán helyre jön,mintha misem történt volna.Aztán egy idő után kezdődik elölről az egész….Ebben az évben már 2 szer volt vérvétel teljes körű vizsgálattal…negatív..vese máj is rendben.a faroktőnél a mirigyet kinyomta az orvos.Mit tudna tanácsolni?

Nézze, biztosan egyetért abban, hogy nincs az a “teljes körű vizsgálat”, ami után ne lehetne új és újabb vizsgálatokat ajánlani.

A kijáró, oltatlan, idős cicánál fontos lenne vírustesztekkel tisztázni, hogy nincs-e a háttérben vírusos megbetegedés. A vérparaméterek sem biztos, hogy teljes körűek voltak, de alsó húgyúti szindróma gyanúja esetén  vizelet labor is fontos lenne, és lehet, hogy széklet labor sem ártana. Talán a hasi ultrahang, vagy egyéb képalkotó vizsgálat sem túlzás a cica tüneteit olvasva. Leírása alapján én nem értem pontosan, hogy a vizelet, vagy a széklet ürítése fájdalmas, akadályoztatott-e a cicának, esetleg mind a vizelet, mind a széklet ürítés problémás-e.

Ha a cicánál “csak” alsó húgyúti szindróma betegség van jelen, és ezt időnként tüneti kezeléssel csillapítják, de étrendjében nem történt változás, nem diétás tápon él, nincs kiegészítő kezelés az üledék képződés megakadályozására, úgy egyáltalán nem csoda, ha vissza-visszatér a betegség, sőt az lenne a meglepő, ha nem így lenne. Remélem, hogy “csak” erről van szó, ha nincs más baj, ezt meg tudják oldani. Remélem, hogy nincs súlyos vírusos megbetegedés, szőrcsomó, hólyagkő, vagy hasüregi tumor a cicában.

A cica részletes kivizsgálása ajánlott, és ha diagnózisra jutnak, remélhetőleg sikerül meggyógyítani őt. Ha ez sikerül, azután a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések (bolha, kullancs, fülrüh, bélférgek, ragadozó atka, szúnyog, szívféreg …) mellett remélhetőleg még sok évig sok örömet okozhatnak egymásnak.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993