Macskaalom

2023.04.16.

Tisztelt Doktor Nő!

10 éves házi, csak lakásban tartott ivartalanított, kandúr cicánk 3 napja foghúzáson és fogkőeltávolításon esett át. Ezeket megelőzte egy vérvétel is ( kb. 1hete a cica legyengült, keveset evett, ivott; nehezen ürített, zihált.) Állatorvosunk húgykövet nem talált nála, több napos antibiotikumot kapott, gyulladáscsökkentőt.A vérvétel kimutatta, hogy minden rendben van az állattal. Ezután a cica bal pofája feldagadt, folyott a nyála, nem evett, ivott. Kiderült, hogy van egy rossz foga, amelyet kihúztak neki. Azóta szépen eszik nedves eledelt, iszik, elvégzi kicsi és nagy dolgát is az alomban. Azonban egy napja azt vettük észre, hogy a cicus belemegy az alomba, szagolja, nyalogatja, és rágcsálná is. Soha nem csinált még ilyet, mindig ugyanazt a márkájú zeolitos almot használjuk.
Alapvetően hétköznap a cicus jó minőségű tápot kap csak, hètvégente adunk neki nedves eledelt. Arra lennék kíváncsi, hogy miért enné az almot? Mióta beteg lett, csak nedves eledellel etetjük, főleg a foghúzás miatt is. Doktorunknak jeleztük, hogy a cica enné az almot; azt javasolta, hogy agyjunk neki egy kis darab fájdalomcsillapítót, hátha a foga helye fáj, és az alom rágcsálásával csillapítaná a fájdalmat. Nekem megfordult a fejemben az is, hogy mivel már 1 hete nem kap a jó minőségű tápjából, így vagy hiányozhat neki, vagy esetleg olyan gyorsan kiürült a szervezetéből az ásványi anyag, hogy ezt a zeolitos alom nyalogatásával próbálja pótolni.
Adtunk neki Béres cseppet és vitaminos pasztát is.

Vàlaszát előre is köszönöm!

Az a helyzet, hogy az Ön tippje, és állatorvosa véleménye is helytálló lehet, de nem írt arról semmit, hogy akár a Béres csepp illetve a vitaminos paszta adása, vagy a fájdalomcsillapító adása megszűntette volna a zeolitos macska alom nyalogatását.

Én alig tudok valamit erről a cicáról…  Számomra az egy héttel korábban tapasztalt tünetek oka nem világos. A vérvizsgálatok eredménye, még ha nem is mutattak eltérést nem jelenti azt, hogy “minden rendben lenne az állattal “. Nem tudom, hogy történtek-e vírustesztek, azt sem, hogy milyen vérparamétereket mértek, amik nem mutattak eltéréseket.

Leírása alapján senki emberfia ki nem találhatja, hogy mi okozza a cica alomnyalogatását, illetve milyen betegséggel küzd a cica. Erre a választ legnagyobb eséllyel állatorvosa tudja megmondani, noha nem kizárt, hogy neki is további vizsgálatokat kell végeznie a diagnózis érdekében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993