Macskák összeszoktatása

2022.12.02.

Kedves Doktor nő!

Összeköltözést követően a barátnőm macskája (felnőtt, ivartalanított hím) és az én macskám (felnőtt, ivartalanított nőstény) nem jönnek ki jól egymással. Igyekeztünk odafigyelni az összeszoktatás fokozatosságára, saját életterek meghagyására, külön alom és étkezőhely kialakítására. Mindezek ellenére sokszor támadásnak veszi a nőstény (akinek az életterébe érkezett az új macska) a másik közeledését. Emellett tudni kell, hogy a hím gyakran “kergeti” a nőstényt, annak ellenére, hogy az morog és fúj rá. Ennek köszönhetően már gyakran, ha nem bántó/játékos szándékkal közeledik a hím (csak a másik közelében elsétál) akkor is fúj, morog a nőstény. Emellett a hím elkezdett jelölve vizelni, hála istennek csak az alomtálcában teszi ezt, de korábban erre sem volt példa. A hét elején beszereztem egy feliway friends párologtatót, egyelőre nem tapasztaljuk hatását, de még bizakodunk. Az lenne a kérdésem, Ön tud-e valami megoldást a problémánkra? Gondolok itt gyógyszeres kezelésre, vagy otthoni praktikára.

Előre is köszönöm!

Üdv
Papp Ádám

Hasonló esetekben mindig azzal kezdem, hogy a két felnőtt macska esetében biztosítani kell a megfelelő bőséges teret az egyedül pihenéshez, evéshez, mozgáshoz, gazdival játszáshoz … a macskák el tudjanak vonulni, ki tudjanak térni egymás elől …

Önök viszont, felkészült, tapasztatalt macskatartóként ezzel kezdték, ráadásul a néha hatásos feromon terápiát is ismerik, alkalmazzák.

Ha nem hoz sikert, persze lehet próbálkozni más természetes nyugtatókkal, stresszoldókkal is pl.: macskagyökér, Relaxan tablettaAptus Relax, Zylkene stresszoldó-nyugtató tabletta … , de ezek egyikére, sőt az összes párhuzamos alkalmazására sincs garancia. Sőt, praktikákra sincs garancia.

Nálunk otthon is évtizedek óta 2 macska (és 2 kutya) állandó családtagunk van. Ezek közül voltak jobb, és voltak igazán balhés párosok, és a balhés párosok esetében semmi erőfeszítés árán nem tudtunk érdemben változtatni a helyzeten. Persze idővel ritkulhatnak a nagy szőrhullással, ordítással járó összekapások, de ezeket megszűntetni 2 felnőtt, kialakult szokásokkal, elvárásokkal rendelkező, domináns viselkedésű, “balhés” macska esetében van, hogy nincs esély.

Ha viszont áttörést érnek el, sikerül összebarátkoztani a két “ellenséget” örülnék, ha megírná nekünk, mindenki okulására.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993