magas láz

2021.03.23.

Tisztelt Állatgyógyászati Központ!
Segítségüket, véleményüket szeretnénk kérni. Van egy ivartalanított kandúr cicánk, aki az elmúlt másfél hétben nagyon rosszul van. Tavaly novemberben lett ivartalanítva, 2 testvérével élnek együtt, egy nőstény és egy másik kandúr cica, mindegyik ivartalanítva, oltva van. Kinti-benti cicák. A beteg cicánk egyszer csak elkezdett nem enni, gyengélkedett, majd hirtelen leromlott az állapota. Azonnal vittük orvoshoz, kapott infúziót és 3 féle inyekciót, bakteriális fertőzést állapítottak meg nála és hőemelkedése volt. Adtak Kesium 50 mg-os gyógyszert, reggel és este 2-2 szemet kell adnom neki, ami a mai estével be is fejeződik. Tegnap reggel picit kezdett jobban lenni, de a láza nem ment le, vissza vittük az orvoshoz, megint kapott infúziót és fájdalomcsillapítót és doxiciklint kell adnunk neki, valamint kapott fájdalomcsillapítót és pro biotikumot is. Tegnap este jól volt nagyon, de ma reggelre megint nagyon lázas lett és bágyadt. Elbújik folyamatosan és egykedvű. Ma reggel enni sem evett, amióta ennyire beteg, nedves tápot adunk neki, mert a szárazat nem eszi és inni is alig iszik. Nem vérzik, nem váladékozik, bár a ma reggeli ürüléke picit nyákos volt. Nem hány, de mielőtt leromlott volna az állapota, hányt. Vérvételt holnapra ígértek, de ha ma is rosszul van a cica, akkor nem várjuk meg a holnapot. Önök szerint mi lehet a cica baja? Tudom, hogy látatlanban nehéz megállapítani, de hátha van valami ötletük.
Köszönettel: egy aggódó gazdi.

Látatlanban, azaz vizsgálatok nélkül nemhogy nehéz, de egyenesen lehetetlen betegséget megállapítani, de ötletünk természetesen van, jóval több is, mint az célszerű lenne …

A leírt általános tünetek sok tucat fertőző betegségre illik, és sajnos vannak hypertermiával járó nem-fertőző betegségek is. Az adatlap szerint a fiatal, kijáró, ivartalanított kandúr  oltott,  de én nem tudhatom, hogy hány és milyen védőoltásai vannak, és, hogy ezek előtt alapos parazitamentesítés is történt-e, így nem tudhatjuk, hogy milyen fertőző betegségek ellen védett a cica.

Állatorvosa nyilván szintén nem tanácstalan az ügyben, gondolom újra fizikális vizsgálatokat végez, vírusteszt vizsgálatokat is ajánl a vérmintából a hematológiai és biokémiai paraméterek mellett, nem kizárt, hogy vizelet ill. széklet labort is ajánl, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat …. és remélhetőleg mielőbb fény derül a rejtélyre, és sikerül meggyógyítani a cicát. Mi a távolból csak drukkolni tudunk a mielőbbi gyógyulásért.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993