mastocytoma lábon

2021.08.31.

Tisztelt Doktornő!
9,5 éves közepes méretű, keverék kutyusom lábán, alig több mint egy hete egy meglehetősen nagy méretű (3,5 cm*3,5 cm) daganatot találtunk. A daganat a jobb lábán, nagyságrendileg térd magasságában külső részen található, némi áthajlással a láb hátsó része felé. Az első vizsgálatok megtörténtek, mastocytoma lett a diagnózis, áttétet nem talált a vizsgáló orvos (hasi UH készült). A műtéttel kapcsolatban bizonytalanság van a vizsgáló orvos részéről is, tekintettel arra, hogy elmondása alapján, nagyon rossz helyen van a nagyméretű daganat, a szokásos protokoll (3 cm ép szél) nem valószínű, hogy alkalmazható, illetve erősen kérdéses, hogy a megfelelő sebgyógyulás biztosítható-e a műtétet követően ezen a helyen. Ennek okán több lehetőség is felmerült, nekem várhatóan napokon belül döntést kell hoznom az irányt illetően. Kérdéseim a következők lennének:
– Mazivet tablettát nem igazán ajánlották, azzal az indokkal, hogy maradhat daganatos sejt a tumor zsugorodása esetén is “körön kívül”. Valóban valós veszély ez esetben?
– sebészeti eltávolítás esetén elektro-kemoterápiát alkalmaznának műtét közben és két héttel utána, erről én még nem hallottam, meglehetősen drága kezelés, valóban hasznos eljárás a továbbiakat tekintve?
– amennyiben HG lesz a tumor besorolása, felmerült, hogy a műtét után hagyományos kemoterápia vagy sugárkezelés alkalmazására is szükség lehet (hetente, majd két hetente), e kettő közül melyiket szokták jobb eredménnyel alkalmazni?
Végső esetben az végtag amputációja is felmerült (a kutya hiperaktív, virgonc, a kedvén egyáltalán nem látszik a betegség).
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Valóban, egy grade 2-3 mastocytoma esetén a műtét előtti Masivet kezelés (de más preoperatív kezelés sem) nem garantálhatja, hogy az azt követő sebészeti eltávolítás teljes gyógyulást eredményez. Bőven lehetséges, hogy akár helyi recidíva, vagy nyirokcsomó áttét, vagy távoli áttét okozza a további gondot. A  Masivet kezelés (más preoperatív kezelések is) növelik az esélyeket a jobb eredmény felé.
  • Igen, az elektro-kemoterápia is hasznos, esélynövelő módszer.
  • A hagyományos kemonak és a sugárkezelésnek is többféle módszere van. Az eredményt tekintve az eset határozza meg, hogy melyik alapmódszer nyújt többet, hiszen a kemo szisztémás kezelést nyújt, míg a sugárkezelés helyi (lokoregionális) kezelés, azaz az operáció helyét, annak kközvetlen környezetét kezeli. Mondhatnám lakonikusan, hogy mindkettő alkalmazásával adják a legtöbb esélyt.
  • Nem csodálom, hogy a végtag amputációja is felmerült, ha ez egy grade3 tumor lesz, úgy nem kizárt, hogy ez hozhat teljes gyógyulást, vagy legalább hosszú ideig tartó tumorkontrollt. Azonban sajnos még amputáció után is előfordulhat kiújulás a csonkon, vagy áttétek növekedése nyirokcsomókban, vagy távoli helyeken. A szövettani eredmény nagyon fontos lesz – de azon túlmenően is izgalmakat okoz a mikroáttétek esetleges megléte a kutyában. A legkedvezőbb esetben azonban a helyi eltávolítás (+elektrokemo) is elegendő lehet akár a teljes gyógyuláshoz is.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993