megfázás?

2023.03.15.

Kedves Doktornő! Elvittem orvoshoz egy cicát 3 napja, azt hittem mérget evett, kucorgott és furán rángatózott. Adott injekciót, kipucolta a fülét, megnézte, lázat mért, a lábán kivül ami régen rosszul forrt össze és néha sántikál, mást nem látott. Azt mondta megfázott és hányingere van azért nyeldekel, ami igaz lehet, másnap már tüsszögött. Néha picit járkál, nem lázas, nem rángatózik, kis beszáradt váladék van az orrán, eszeget, nem hány, pépeset csinálok gondolom fáj a torka, kapja a Multicat vitamint, pasztát, betakarva alszik, de olyan kis bágyadt, nem tudom mit tehetnék még. Fájdalomcsillapitót max Algopirint de gondolom, ha nem érzi hogy fáj, jobban kóricál. Valamint Mucopront cseppet állatorvosnál is látom, hogy lehetne a váladék miatt adni? Erős, nagy kandúr cica, a doki szerint 8-9 éves. Szeretném ivartalaníttatni, ha megéri itt a tavaszt. A gazdi meghalt, pár hónapja mi etetjük, adtam neki már idén féreghajtót és bolhacseppet. Sajnos nem hozhatom be, az enyémek nagyon félnek, fertőzésveszély is (fertőtlenítek mindig, ők oltva vannak), de nem is akar, fél, nagy a kert elfér, itt született ragaszkodik a házhoz, két meleg, plédes, fóliás házikója is van. Hálásan köszönöm a tanácsát. Ani

Egy szabadban élő, nem ivartalanított, nem vakcinázott, nem parazitamentesített kandúr esetében valódi csoda, hogy ilyen magas kort megért. A legtöbb hasonló életmódot követő cica néhány év alatt súlyos szervi elváltozásokat szenved el, és elpusztul.

Szinte bizonyosa nem “egyszerű” megfázásról lehet szó, sajnos borítékolható, hogy vírusos megbetegedésekben szenved és parazitákkal is terhelt a cica.

Nem otthon kellene gyógyszerezni a cicát, hanem állatorvosa kezelését kellene folytatni, majd, ha már nem lázas, úgy mielőbb parazitamentesíteni, védőoltásait rendezni majd ivartalanítani érdemes őt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993