Meglyukadt szájpadlás

2021.03.12.

Tisztelt Doktornő! Erdélyből írok Önnek, Barótról. Mivel kisváros vagyunk, korlátozva vannak a lehetőségeink a kisállatok gyógyítása területén, így nagyobb gond esetén egy-egy közeli nagyobb városban szükséges állatklinikát keresnünk. Felkerestem már Önöket kérdéseimmel, és sokat segítettek a döntéskozatalban. Az aktuális problémám egy kétéves keverék kutyára irányul, aki “hiperaktív” és imád rohangálni. Egész nap szabadon van, így meg is teheti. Sajnos egy hete véres szájjal “állt elő” egy ilyen intenzívebb rohangálás után. Nem láttuk, hogy mi történhetett, így lemostuk a vértől, és keresgélni kezdtük, honnan származhat. Tegnapig sikertelenül, viszont a kiskutya nehezebben evett, és hirtelen örömre, stresszre ( más kutya jelenléte) rosszul reagált: nehézlégzés, köhögés, fuldoklás. Amint megnyugodott, megszűnt a probléma. A helyi orvos megvizsgálta, de nem talált semmi rendellenességet. Kapott két gyulladáscsokkentő injekciót és tablettát is. Tegnap fedeztem fel, hogy a szájpadlása közepén egy nagyobb lyuk tátong. Azonnal hívtam az állatorvost, aki meglepődött, majd kiírta altatásra és a lyuk bevarrására. Beleegyeztem, de rettenetesen aggódok, hogy helyesen döntök-e, létezik-e más megoldás. A dologban szerepet játszik, hogy egy hónapja veszítettem el a cocker spánielemet. Emiatt is idegenkedek az altatástól. Elnézést a hosszú leírásért! Köszönöm az idejét és a türelmét!

Nézze, fogalmam sincs, hogy a korábbi eset során mennyi idős volt a Spániel, milyen betegségekkel küzdött, mi okból kellett altatni … és miért történ tragédia az altatás, műtét során … és most sincs elegendő információm a fiatal, aktív kutya sérüléséről, általános állapotáról, esetleges meglévő betegségeiről, ami növelhetné az altatási/műtéti kockázatot. Azt sem tudom, hogy a jelenlegi műtét milyen hosszú, mennyire bonyolult és kockázatos lesz, és nem tudhatom, hogy milyen szerekkel végzik az altatást, lesz-e monitorozás altatás közben.

Egy alapvetően egészséges fiatal kutya esetében egy szájüregi sérülés műtéti ellátása egyszerű, gyors beavatkozás lehet alacsony kockázatokkal. Remélem, hogy itt is ez a helyzet, és semmi probléma nem történik a beavatkozás során.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993