Méhcsonk

2022.04.17.

Kedves Doktornő /Doktorúr!

Cicám 8 hónap körüli, 1 hónapja menhelyről örökbefogadott cicus. Előéletéről ami fontos, hogy méhgyulladása miatt lett ivartalanítva. Eleinte úgy kezdődött, hogy kerek pici foltokban elkezdett hiányozni a szőr a cicus fejéről, majd nyakáról. Vittük állatorvoshoz és kapott kötelező oltásokat, meg féreghajtót és atka elleni cseppeket a tarkójára. A fülében fekete váladék volt úgyhogy kaptunk egy fülcseppett amivel minden este át kellett mosnunk a cica fülét. Doktorúr mikroszkóp alatt megnézte és azt mondta hogy nem atka. Először kapott egy Advocatet de arra elkezdett nyáladzani egy fél órán belül. Rá 2 hétre kapott egy Nexgard Combo spotot a Doktorunktól, attól meg iszonyú sokat vakaródzott és sok szőr is jött vele de szőrhiány látványa nem lépett föl. Másnap a Nexgard után véres gennyes cseppek jöttek a cica nemiszervéből. Majd jajjveszékelő nyávogás követte és 2db vérrögös gennyes keverék(puha de egy ujj percnyi hosszú és vastag) lökődött ki a cicusból. Nem javult 3 órán belül a helyzet. A cica amúgy élettel teli, játékos és evett, ivott még wc-zett is. Elvittük a Lehel úti állatkórházba és ott az ultrahangon megállapították, hogy a húgyutakkal semmi gond, a cica pocakjával sincs gond, a vizelet nem véres. Majd egy specialista is odajött a cicushoz és megállapították, hogy egy méhcsonk bentmaradt a cicusban és az gyulladt most be. A cica 3 nappal előtte rengeteget nyalogatta a nemiszervét..
Most kapott egy gallért, egy antibiotikum kúrát és fájdalomcsillapítót. Azt mondták ha nem javul péntekig akkor meg kell műteni.
Kérdéseim, hogy mennyi esély van arra, hogy a cicus meggyógyul? Minden ivarzós időszakban (tavasszal, ősszel) ez elő fog jönni? Illetve, hogy lehetett ettől a szabályos kör alakú szőr hullás?
Válaszát előre is köszönöm!

A méhcsonk gyulladása ritkán rendeződik gyógyszeres kezelésre, gyakoribb, hogy reoperálni kell ezeket a betegeket.

A szőr- és bőrtünetek kialakulásában bármilyen gyulladás, így a csonk-pyometra is szerepet játszhat, csakúgy, mint temérdek egyéb ok (allergiás betegségek, parazitózisok, bakteriális/gombás bőrfertőzések, vírusos betegségek, endokrin eltérések …). Leírása alapján számomra nem világos, hogy mennyire pontos diagnózissal rendelkeznek.

Igazából minden kérdésére kezelőorvosa tud jóval pontosabban válaszolni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993