Mêhgyulladâs?

2021.05.01.

Kedves doktornő 12éves ivaros szuka shiczum van legutoljâra 6honapja tüzelt valamint most esedêkes 12dik napnál tart kêt napja hirtelen rosszul lett minden előzmêny nêlkül nyâladzâssal kezdődött hânyâssal folytatódott kihânyta dêlbe a reggeli êtelt megemêsztetlenül utâna mêg órâkig ment a hasa râzta a hideg ahogy jött pâr óra múlva elmúlt a rosszullêt majd êjszakâra rosszabbul lett szaporân lêlegzett hőmêrsêklete 40.3 fok volt rengeteget ivott és észrevettem hogy nem pisil âllandoan kêretszkedett gugolt sokâig de egy csepp se jött ês az addig pecsêtelő tüzelêse neki mindig csak az volt rêgebben is hirtelen megvâltozott nagyon sok nyálkás halvanypiros vâladêk ürült a tüzelő bugyi már nem tudta felfogni gyerek pelenka került rá nem győztem cserélni vidéken vagyunk sehol egy állatorvos hirtelen így reggel nehezen találtam a közelben egy öreg doktorbacsit szerencsémre időnként még praktizál elmondtam mindent azt mondta mêhgyulladâs nem lehet mert az a tüzelês utân két hónappal jelentkezik kb lehet hogy kullancs mondtam hogy foresto van rajta alig van kint szobakutya elvégzi a dolgát bejön mindenesetre kapott injekciókat beleire hogy újra egyen kullancsra aztán meg valamit és antibiotikumot és itthonra synolux tablettat 24 óra elteltével javult bár éjjel még sokat ivott de mâr reggel újra pisilt eszegetett megszűnt a vâladek nem folyik mâr màra újra eltelt egy nap rendesen eszik szokvanyosan iszik lâtszolag olyan mint volt minden helyreállt csak én nem vagyok nyugodt és ha mêgis mehgyulladâs ? Vagy az tüzelês közbe nem lehet? Csak utâna? Egyâltalân ki sem derült mivolt ez fêlek csak addig van jól míg szedi az antibiotikumot köszönöm a vâlaszât Judit

Leírása alapján számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy az idős szuka tüzelne, de ez egy 12 éves kutya esetében nem szokatlan. Ilyen idős korban nagyon gyakori a petefészkek cisztás, degeneratív elváltozása és ez rendellenes tüzelést és akár méhgyulladást, de onkológiai megbetegedést is okozhat.

A kollégának abban teljesen igaza van, hogy egészséges, fiatal szukákban a lezajlott tüzelés után 2-4 hónappal szokott jelentkezni a pyometra, de egy 12 éves kutyánál ritkaság a normális tüzelés és a leírt eset megfelelhet akár gennyes méhgyulladásnak is. A lázas megbetegedést egyébként számos egyéb fertőző betegség is okozhatja, de az sem kizárt, hogy egynél több betegség zajlik a kutyában.

A megoldás természetesen a kutya részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, esetleg vérvizsgálat, hüvelytükrözés, hasi ultrahang …) lenne. A május elseje, majd Anyák Napja nem kedve a részletes kivizsgálásnak – de ha az antibiotikumos kezelés ellenére tünetei vannak a kutyának, úgy akár hétfőn érdemes lenne utánajárni a tüneteknek.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993