mérgezés

2022.06.01.

Tisztelt Doktor Úr!
Tegnap este Berni pásztor kutyusunk elpusztult. 12 éves volt, csupán szürkehályog volt a szemén, illetve reumatikus fájdalmai voltak.
Az este tutuláshoz , síráshoz hasonló hangot adott ki, tántorgott, iszonyatosan csattogtatta az állkapcsát, amiből már habzó vér folyt, gondoltam elharapta a nyelvét. A hasa valami hatalmasra felfújódott, és fulldokláshoz hasonló hangot hallatott. kb 3-4 napja lógó fejjel, néha kedvetlenül sétálgatott, 2 napja nem vett, de a jutalomfalatot megette. Sokszor volt bágyadt, főleg a melegben, és hamar elfáradt, a lábai fájdalmai miatt sétálni nem lehetett már vele hosszú távban.Borzasztó volt látni a szenvedését! Olyan volt mintha megbolondult volna. 15 perc alatt elvitte, ott fulladt meg a kezünkben.
A kérdésem csupán az, hogy a leírtak alapján lehetséges, hogy mérgezés történt???

Tisztelettel és köszönettel:

Molnár Tímea

Leírása alapján a mérgezést sem lehet kizárni, hiszen sok betegség végstádiuma, az agónia tünetei teljesen hasonlóak lehetnek.

Ha a napok óta éhező kutya az elhullás előtti órákban evett volna, akkor a legnagyobb esélyt a gyomorcsavarodásnak adnám a leírtak alapján. Ha nem volt táplálék a kutya gyomrában, úgy a daganatos megbetegedések és a kardiális megbetegedések, de fertőző betegségek, vagy  máj-, vagy veseelégtelenség is végződhetnek a leírása szerint. Egy idős kutyában előfordul, hogy több betegség is jelen van párhuzamosan.

A kutya életében a tünetek jelentkezésekor elvégzett részletes klinikai vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok …), míg a halál beállta után a boncolás és ehhez kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás, toxikológiai vizsgálatok …) adhatnak pontos választ. Mindezek hiányában legfeljebb találgathatunk, ötletelhetünk.

Nagyon sajnálom a történteket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993