Mi történhetett?

2021.10.12.

Tisztelt Orvosok!
A cicámat a mai napon el kellett altatnom az alábbiak miatt:
Cicám az utóbbi időben étvágya növekedése ellenére fogyott. Rengeteget evett, sokszor esténként is aktív volt. 2019-ben még 6,7 kg volt, hétvégén már 4. Úgy gondoltam, hogy a kora miatt fogy. Tudni kell róla, hogy állatorvosnál nagyon morcos, karmol, morog, támad stb, ezért akkor vittem orvoshoz amikor már volt valami probléma.
Szerdán éjjel hányt egyet (kajáját), majd csütörtök napközben a megszokottak szerint evett, este kért repetát. Csütörtökön éjjel 2* hányt. Pénteken elvittük délután orvoshoz, mert csak gubbasztott, nem köszöntött stb. Első orvos meg sem vizsgálta azért elvittük Érdre, ahol sajnos aznap nem tudták megvizsgálni. Átharapta a vadáazgörény kesztyűt a kezemmel együtt. Kaptunk neurontint így szombaton sikerült elbódítani és készült rtg, vérvétel, fizikális vizsgálat. A rtg negatív volt. A vérkép az alábbi eltérést mutatta: AST: 177 (650 (5-130, macska 800), glükóz: 7,18 (4.0-6.0), kreatinin: 218,3 ( 71-212, macska: 50-160), CK: 652 (0-314,macska 50-150), T4: 91,09 (15-60). A vérkép alapján kapott májvédő tápot, pasztát, infúzióba, szuriba: prevoma, betamox la, ketofen, multivit mineral, neovit b komplex, fluimucil, vitamin c, catosal, ringer inf, epato pasta. Konzultáltunk más orvossal aki javasolta hogy kezeljük a pajzsmirigyét és a szívét, napi fél tiamazol 10 mg, sotalex mite 2* 1,8-1,4, taurin 1*1, hepoto support, virbac nutribound. A pajzsmirigy és szív gyógyszert szombattól kapta. Szombaton még evett pár falatot és ivott kicsit de utána már kb semmit. Amit tapasztaltam, hogy tegnap este az orvosnál a pultusa 240 volt, itthoni gyógykezelés után is 180. Elutasította az ételt, vizet, gyógyszert. Amit beadtam nem akarta lenyelni, habzott a szája tőle, kijött a gyógyszer a vizet sem akarta már lenyelni, tápszert sem. Furán tartotta a fejét, mintha szédülne/görcsben lenne, kb feküdt állandóan, remegett a feje is, rengetegett dorombolt, max pisilni ment ki, kakilni nem kakilt már vasárnap. Pulzusa itthoni mérés alapján 150-190 között volt. Rengeteget dorombolt itthon nem karmolt, nem volt vad, utolsó nap már nagyon nem akarta még a fecskendős vizet sem, nem nyelte le kijött nyállal együtt. Ma elvittem reggel újra orvoshoz, vércukra normális volt, a vérének színe viszont nem volt normális. Már nem volt vad, simán tudtam fogni 🙁 Meg volt duzzadva a mája 🙁 Elaltattuk, mert csak szenvedett. Egyik szemét már nem tudta rendesen lecsukni,a fejét furán tartotta, orvos szerint toxicózis miatt. 14,6 éves ivartalanított lánycicáról van szó. 2019-ben volt hasnyálmirigy gyulladása, rtg alapján”enyhe tágulat közös epevezeték szakaszán”,:akkor szteroidot és ursofalkot kapott. Az akkori máj értékei sokkal jobbak voltak, az amiláz viszont magasabb volt és eltért akkor a lipáz is. Érdeklődnék, hogy ezt az állapotot okozhatta a pajzsmirigye? Mi okozhat ilyen májkárosodáat? A nyálzás lehetett akár veszettség tünete? Bár szobacica, aki max erkêlyre, lépcsőházba járt ki. Mi történhetett a cicával? Macskafű, szőrcsomó ezt okozhatta? 🙁 Azt mondták májelégtelenség, zsírmáj de mitől? 🙁 Tápláléka vegyes volt, mert elég finnyás volt: nyers hús, royal canin száraz +konzervek. Az állandó magas pulzus ezt okozhatta? Mitől romolhatott el ennyire a mája? Veszettség szóba jöhet? Csak a nyálzás meg a fura fejtartás miatt kérdezem.

Általánosságban elmondható, hogy egy cica (kutya, ember …) életében a részletes kivizsgálás, halála után a boncolás tudja kideríteni a betegségeit illetve a halál okát.

Esetükben a cicán elvégzett vizsgálatok nagy biztonsággal megállapították, hogy pajzsmirigy túlműködésben szenved a nem fiatal cica. Ez a betegség kezeletlen esetekben hosszú hónapok, évek alatt súlyos metabolikus zavarokat, egyéb szervi elváltozásokat (szív/keringési zavarok, máj- és veseelégtelenség …) okoz. Minden megfigyelését, tüneteket (fogyás, nyálzás, hányás, máj és vese eltérések, idegrendszeri tünetek …) megmagyaráz a diagnosztizált pajzsmirigy túlműködés.

A veszettség vírusával egy oltatlan macska, vagy kutya is csak más veszett állat harapásától fertőződhet, így ez a lakásban tartott állat esetében gyakorlatilag kizárható. Macskafű/szőrcsomó természetesen jelen lehetett és súlyosbíthatta a tüneteket, mint ahogyan akár más fertőző betegségek is jelen lehettek az oltatlan, idős macskában.

Sajnáljuk a történteket.

 

 

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993