Miért nem eszik a cica?

2021.01.12.

Tisztelt Doktornő!

Egy olyan kérdésem volna, hogy a cica, bár mindig rohan, hogy enne, de semmi sem ízlik neki, esetleg megeszik 1-2 falatot. A száraztáphoz gyakran odamegy és eszi, de szerintem ez nem elég neki. A vizes tápot szerette idáig, most már az sem kell neki. A nyers húst ette elég sokáig jó étvággyal, most már azt sem nagyon kell neki. Ráun mindene, de főtt ételt meg egyáltalán nem akar enni. Kiskorában mindent megevett, főtt ételt is. Most rákapott pár napja a füstölt kolbászra, de igazából most már az sem kell neki, amit nem is bánok, mert tudom, hogy azt nem lehet neki. Sonkaszalámit eszik néha, de abból is csak pár falatot. De mindig jön oda hozzám, mikor eszem, megkínálom, de tudom, hogy nem kell neki semmi, vagy esetleg 1-2 falat, csak megkóstolja, és már megy is tovább. Mit enne, akkor a cica? Vagy elég neki a száraztáp, de akkor, miért jön mindig, mintha éhes lenne? Nem sovány, eleven, játékos cica. Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna

Leírása alapján eszik az a cica, méghozzá hol ezt, hol azt, összességében nem is keveset, amit Ön a közös elfoglaltság alapján éppen felszolgál neki. A lakásban, ingerszegény körülmények között élő cica szívesen veszi a próbálkozásait és él a lehetőségeivel, naponta sokszor csipeget a sokféle felkínált táplálék közül. Kondícióját, viselkedését tökéletesnek írja le, tünetet nem észlelt.

Az adatlap alapján egy fiatal, lakásban tartott, vakcinázott nőstény cicáról van szó, aki elérte teljes kifejlettségét, a lakáskörülmények között nem kell külön energia a hideg miatt, nem tud sokat mozogni, így kevesebbet eszik, mint amikor még növekedett, fejlődött, intenzíven  játszott. Ha ivartalanították is, azzal is csökken kb 30%-kal (!) az energia igénye. Ön pedig mintha mindent elkövetne azért, hogy többet egyen, és ezzel elhizlalja. A helyes az lenne, ha csak neki megfelelő (életkor, benti tartás, ivartalanított?) tápot kapna reggel és este, és csak annyit, amennyit egy étkezés alkalmával elfogyaszt. Ha nem eszi meg a felkínált táplálékot, úgy el kellene venni a tálkát pár perccel később előle, és csak a következő napszakban kellene újra megkínálni.

Ha félreértettem valamit a leírásában, úgy vigye el el állatorvosához a cicát, és mondja el tapasztalatait és kérje ki a véleményét ill. a cica részletes kivizsgálását.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993