Miért nem székel a cica?

2020.06.11.

Tisztelt Állatorvos!
Kb. egy éves lány cicánk, úgy vettük észre, hogy több napja nem kakilt már. Semmi baja egyébként, rendkívül eleven, mint azelőtt, étvágya jó, nem szomorkodik, nem gubbaszt, nagyon nyugodt, ápolja magát. Kaját ugyanazt eszi, rendszeresen volt széklete mindig. Pisi rendben. Még csak eszében sincs, hogy wc-zen, nem is próbálkozik. Nem fáj a hasa, nem puffadt. Már szétnéztünk nem-e máshová csinált, de nem, meg nem is tud olyan helyre menni, ahol ezt véghez vinné. Máskor rengeteget kapart az alomba, csak úgy is, hogy belement, de most nem, ritkán kicsit szaglássza, de ennyi. Tiszta neki mindig, ha esetleg véletlenül nem volt az, akkor is jelezte, meg szaladozott, nem bírta tartani, és akkor vagy máshová ment, vagy megvárta míg gyorsan cserélünk. De most ilyenről szó sincs. Az étrendje száraz táp, nedves táp (zacskós), nyers hús, ritkán csirke máj nyersen. Ugyanis a főtt kaját nem eszi. Három hónaposan még ette, de utána már nem, és kénytelenek voltunk nyers húst adni neki. Sonkát, illetve a paprikás téliszalámit szereti még.Friss vize mindig van, de nem nagyon iszik. Adtam neki már többször 1-2 kiskanál étolajat, olvastam, hogy ez esetleg jó, de semmi eredmény még idáig. Egyébként szereti nagyon, mert teljesen felnyalja. Múlt héten volt neki széklete, nem tudom melyik nap, de kevés kemény kis góbisok, (előtte már akkor sem volt pár nap) aztán anyu mondta, hogy még volt utána is, ezt én nem tudom, nem láttam. Szóval a héten még nem produkált, bár anyu szerint lehet van az alomba, csak nem vesszük észre. Én nem hinném, hiszen, akkor is hallanánk, ha kapar, illetve azelőtt olyan nem volt, hogy nem vettük észre, ha székelt. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Kovácsné Zsuzsa

Ha egy jóétvágyú, megszokottan viselkedő cica semmi tünetet sem mutat (nincs nyugtalanság, hasi terime növekedés, púposítás, nyávogás, hányogatás …) akkor kizárhatjuk, hogy egy hete ne ürített volna székletet.

A dilemmát egyébként a macskaalom átnézésével is elég jól eldönthetik.

Ha a széklet minőségével (kemény, száraz) vannak gondjaik, netán más probléma is van a csak lakásban tartott, vakcinázott, fiatal nőstény cicával, úgy érdemes lehet felkeresni állatorvosukat, megértetni vele aggályaikat és ha szükséges kivizsgáltatni a cicát, ha pedig csak dietetikai tanácsok szükségesek, úgy azt is megbeszélhetik helyben.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993