milprazon mehet mostmár?6

2023.05.24.

Akkor a két kérdésemet tévesen tudta. Most egy állatorvos úgy mondta, hogy ha teszt nélkül kap a kutya 2 Strongholdot, utána 2 Advocate-et havonta, akkor már utána nyugodtan mehet a havi milprazon teszt nélkül, mert ott már nem okozhat bajt. Így jó lesz ön szerint is? Persze a teszt javasolt előtte, de az már elmaradt, mert remélem nem szívférges.

Akár Advocate-tel is lehet kezelni a microfilariákat, de nem ezt, sem a Stronghold-ot, hanem szívféreg tesztet ajánlanak az európai és amerikai állatorvos-parazitológus szervezetek a larvicid kezelés megkezdése előtt.

Állatorvosa valószínűleg a kialakult helyzetben, a költségek korlátozottsága miatt ajánlott olyan megoldást, ami csökkenti a kutya kockázatait. Ahogyan a parazitológussal, úgy állatorvosával sem vitatkozom, hiszen ő az, aki ismeri a kutya előéletét (pl hogy volt-e egyszer is szívféreg tesztje a kutyának, valamint a korábbi években milyen szerekkel, milyen időintervallumban végeztek lárvaellenes kezelést) és a környék, a kutya közvetlen környezetének parazitológiai és járványügyi helyzetét. Örülök, hogy ahogyan korábban is tanácsoltam, meghallgatta állatorvosa tanácsát. Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy a kutyában nincsenek kifejlett szívférgek.

A nyilvános állatorvos válaszol rovatban pedig ismételten le kell írnom, hogy a kutyák szívféregtesztje legalább évente egy alkalommal, a szúnyogszezon előtt, a lárva- és szúnyogellenes kezelések megkezdése előtt kifejezetten ajánlott. A szívféreg tesztet endémiás területeken akár évente többször is ajánlott elvégezni pl, ha a kutyának hányásos megbetegedései voltak szájon át adott larvicid szer alkalmazása után, vagy megázott a cseppek alkalmazása körüli időben, vagy természetesen, ha felmerül a szívférgesség gyanúja (szív/keringési tünetek). Hasonlóan, egy már nem kölyök, kertben élő kutya esetében is az évente 1x kötelező veszettség és bélféreg kezelés mellett kifejezetten ajánlott a kombinált védőoltás és a rendszeres külső-belső parazitamentesítés. 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993