Minerva

2021.03.11.

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
11 éves skót lógófülű, ivartalanított, nőstény cicámat évente egy alkalommal elviszem teljes laborvizsgálatra. ez év elején a leletében az LDH érték magas volt:1251. Február végén kontrollvizsgálatra került sor, amely még magasabb LDH értéket mutatott: 2931. Az állatorvos javaslatára ultrahang és röntgenvizsgálata került sor, amely semmi kórós elváltozást nem mutatott. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet az oka az LDH érték ilyen drasztikus emelkedésének, továbbá további vizsgálat szükséges ahhoz, hogy megállapítható az LDH emelkedés oka.

Tisztelettel:

Éva

Az LDH (laktát dehidrogenáz) enzim emelkedését többféle, jelentős szövet (vörös vérsejtek, máj, izom, szívizom, hasnyálmirigy, vese … tumor …) széteséssel járó betegségek okozzák. Azaz, ha csak önmagában ez az egy adatunk van, úgy igen sokféle betegségre kell gondolni egy az adatlap szerint oltatlan, 11 éves, ivartalanított nőstény macska esetében. Toxikózisok, fertőző és parazitás betegségek, gyulladásos/degeneratív betegségek, és onkológiai betegségek csoportjaiban egy sor konkrét betegség lehet a háttérben, az sem kizárt, hogy több is jelen van. Az LDH normál értéke laboronként ugyan némileg változik, az Ön által írtak azonban igen magasak, szinte hihetetlen lenne, ha nem lennének a cicának tünetei, illetve egyéb eltérő laborértékei. Ez (utóbbi) esetben még laborhiba esete is felmerülhet.

A továbblépés elméletileg éppúgy lehet a vírustesztek elvégzése, hematológiai vagy további biokémiai vérvizsgálatok, széklet/vizelet labor, mint 3 D képalkotó vizsgálat … vagy más speciális kiegészítő vizsgálat. Nagyon fontos lenne tudni, hogy volt-e, van-e bármilyen tünete a cicának, és azt is, hogy eddig milyen laborvizsgálatok történtek és azok milyen eredménnyel jártak. Állatorvosával ellentétben én nem vagyok birtokában ennek az információnak, így én biztosan nem tudom hogyan tovább, míg állatorvosa biztosan nem küzd ötlet hiánnyal. Vele érdemes egyeztetni a továbbiakat is – én a távolból csak drukkolni tudok annak, hogy mielőbb diagnózisra jussanak és megoldódjék a probléma.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993