Tisztelt Doktornő!
Elnézést, hogy nem kifejezetten problémával fordulok Önhöz, csak kompetens tanácsra volna szükségem.
Nagyon tetszett az állattartásról szóló írásuk benne a házi koszt recepttel. Sokat olvasok kutya témában,könyveket is,de szinte sehol nincs leírva a pontos mennyiség,ha valaki főzni szeretne a kutyusának! Ön meg tudná mondani jelenlegi vagy várható felnőttkori súly alapján, hogy mégis mennyi az annyi napi adag?
Eddig egyébként mindig a korának megfelelő, jó összetevőjű, szuper prémium táppal és étrenkiegészítővel (csont+izület) etettem, most váltottunk nemrég az elvileg még jobb, hidegen sajtolt tápokra. Ezek közben szoktunk nyers zöldséget és gyümölcsöt is enni és szárított 100% húsokat jutiként. Egyszer-kétszer abáltam Neki disznófület is már és kocsonyát is kapott. De szeretnék főzni is Neki néha! Úgy látom azt szereti a legeslegjobban.
Ön szerint egyébként a hidegen sajtolt és az extrudált táp váltakoztatható (nem egy étkezésen belül,de mondjuk egy nap)? Szeretném ha változatosan érkezne és volt olyan extrudált ami bevált, ráadásul extra fényes lett attól a bundája.
Köszönök minden féle táplálkozási infót!
Sajnos nem vagyunk igazán kompetensek a táplálkozástudomány területén, és nem is tudunk főzőcske ügyben napi fejadagot ajánlani általánosságban sem. Nem is egyszerű ez, még akkor sem, ha tudnánk, hogy mennyi idős a kölyök, nagytestű, vagy óriástestű fajta-e, csak lakásban, vagy kinti-benti tartásban él-e, mennyit mozog, játszik, sétál naponta …
Talán Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? könyve segíthet a főzőcske receptek ügyében.
Nem látok problémát a hidegen sajtolt tápok és extrudált tápok akár együttes etetésében sem, ha ez viszonylagos rendszerességgel történik, azaz a kutya emésztésének van esélye mindkét típusú táphoz, és a főzőcskézett táplálékhoz is hozzászokni, alkalmazkodni. A fokozatosság elve ad esélyt a többféle táplálékhoz való alkalmazkodásnak (is).