nem eszik a kutya

2024.05.20.

Tisztelt Állatorvos!!
Én Angliából irok Önöknek. Van egy 12 éves shi tzu kiskutyám. kb. 1 hónapja nem akar enni, vagy csak nagyon keveset. Pl. pár kis falat sajtot, vagy most vettem neki kutya májkrémet. Voltam vele orvosnál elmondtam meghallgatta a hasát. Kérte hogy nézzem meg a fogát de nem engedi nekem sem és az orvosnak sem. Játékos, sétálunk , vidám, de nem akar enni. Most már nagyon aggódok hogy mi lehet az oka. Semmilyen fájdalomra utaló jelet nem mutat. Az orvos csak annyit mondott hogy váltsak kutya kaját. A száraz tápot már kölyök kora óta nem eszi. Igy különböző nedves tápokat veszek neki, de csak az olyat ette meg ami nem zselés. Már mindent próbáltam, kb. 10 féle kaja van itthon, tegnap egy tubus kutya májkrémet evett, előtte való este, kb. 100 grm Wolt hus és gyümölcs zöldséges kaját evett , de keveset. Kérem adjon tanácsot mi lehet a probléma?? Még arra tippeltem hogy ő kan és talán érzi a nőstények tüzelésének a szagát és azért étvágytalan, Hát nem tudom, nem vagyok orvos. Kérem segitsen, mit tudok tenni??? Ha még az itteni orvos sem ad tanácsot.
Köszönöm szépen
Szép estét , üdvözlettel Gabriella

Az étvágytalanság az egyik legáltalánosabb, leggyakoribb tünet, gyakorlatilag a betegségek, rendellenességek nagyobb részénél előfordul. Ha az étvágytalanság hetek óta fennáll, úgy a kutya testtömegének csökkennie kell. Erről sem írt, valamint, ha jól értem, úgy az étvágytalanságon kívül semmi más tünetet nem észlelt.

Egy 12 éves kutya esetében némileg csökkenhet az étvágy önmagában a kor miatt is, a lassuló metabolikus folyamatok miatt is. Ez természetes folyamat. Május közepén a melegedő időjárás is csökkentheti az étvágyat, de egy gyakorlott kutyatartó ezeket a szezonális változásokat ismeri. Leírása alapján én azt is el tudom képzelni, hogy a némileg csökkent étvágy miatt a kutyát többféle finom falattal próbálja etetni, amiből ő csipeget pár falatot, és ez bőven fedezi a szükségleteit. Az utóbbi hetekben a kutya hozzászokhatott a többféle finomság gyakori felkínálásához, és esze ágában sincs visszatérni a korábbi etetési rendhez.

Leírása alapján én abban sem lehetek biztos, hogy valóban “nem eszik a kutya”, “vagy csak nagyon keveset”. Az étvágytalanság tünetének tisztázásához fel kellene jegyezni a nap folyamán megevett minden eleség pontos mennyiségét, valamint naponta 1x ugyanabban az időpontban fel kellene jegyezni a testtömegét, és látni annak változását, csökkenését.

Ha biztos abban, hogy egy hónapja valóban csökkent étvágya van a 12 éves ivaros kannak, úgy azt természetesen egyedüli, önálló tünetként is ki kell vizsgálni. Leírása alapján a kutya nehezen vizsgálható, ennek ellenére el kell végezni a fizikális vizsgálatokat (a lázméréssel és a szájüreg, valamint a teljes test átnézésével, áttapogatásával …) vér/vizelet/széklet labor vizsgálatot végezni, esetleg képalkotókat, egyéb kiegészítő vizsgálatokat végezni, hogy kiderülhessen a tünet oka. Kitalálni lehetetlen, hogy mi okozza a leggyakoribb tünetet, kivizsgálni viszont igenis lehetséges. Megoldásokról csak az eredmények ismeretében lehet beszélni.

A vizsgálatokat és az eredmények alapján történő primer kezelést semmiképpen nem pótolhatja, de kiegészítő kezelésként szóba jöhet többféle gyógynövény hatóanyagtartalmú szer is:

https://fitovet.hu/termekeink/

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993