Nervus Trigeminus bénulás golden retrievernél

2019.12.19.

Tisztelt Doktornő!
Van egy 7 éves golden retrieverünk. Kb. 2 éve kezdődtek nála epilepsziás rohamok, amik legtöbbször frontok hatására jelentkeztek. Állatorvos látta, egyéb szervi elváltozást nem találtak nála és mivel a rohamok viszonylag ritkán (kb 3 havonta) követték egymást, abban maradtunk, hogy egyelőre nem gyógyszerezzük. Valéria át szoktunk neki adni frontok és viharok előtt, így sokszor még jobban ritkítani tudtuk a rohamokat. Tavaly tavasszal nervus trigeminus bénulása volt, az alsó állkapocs lógott, az arcán a bőr is, habos, sűrű nyálzása volt, csak fecskendőből tudtuk itatni és kézzel etetni. A vérvétel alapján valamilyen fertőzést feltételeztek, illetve voltunk mri vizsgálaton, ami kimutatta, hogy a nervus trigeminus perifériás gyulladása okozza a panaszokat. Volt egy terület a jobb oldali kamrától mediálisan a limbicus rendszer területén, amely nem halmoztak a kontrasztanyagot és kissé jelszegényebb területként ábrázolódott, de erre nem kaptunk választ mi lehet. 2-3 hétig kapott augmentint, valamint medrol, amelyre szerencsére jól reagált és szépen lassan helyreállt az állkapocs, néhány hónap múlva pedig már újra önállóan tudott enni-inni. Emellett minden nap 5 szem milgammát is adtunk neki, amit azóta is csökkentett adagban, de folyamatosan kap. 2 napja sajnos újra kezdődtek a tünetek, most a bal alsó szemhéja lóg, a szája is már kicsit nyitva marad, hallani a levegővételén és nehezére esik az ivás. Most megint medrol kapott 12 napig, utána kell visszavinni kontrollra. Ön szerint mitől kezdődhettek újra a tünetek és merre lenne érdemes elindulni a vizsgálatokat illetően? Válaszát előre is köszönöm: Németh Nikolett

Valószínűleg a tegnapi n. trigeminus bénulásos cica esetét találta meg nálunk, ezért kérdez a témában a 7 éves Goldi ügyében. Komoly különbségek esetében, hogy a kutya ismert epilepsziás is, valamint, hogy neurológiai és MRI vizsgálat is történt már. Sajnos mindezek alapján sem egyértelmű, hogy van-e összefüggés a 2 neurológiai betegség között, illetve mi okozza a 2 betegséget.

Nem lenne meglepő, ha lenne összefüggés 2 éve fennálló epilepszia és a tavaly tavasz óta jelentkező, kezdetben javuló, majd újra visszatérő trigeminus tünetek között. Érzésem szerint az ismételt részletes vizsgálatok (neurológiai vizsgálat, labor, MRI ….) – ezek eredményeinek összehasonlítása, és a klinikai tünetek változása segít állatorvosának a kutyában zajló betegség(ek) tisztázásában. Önnel és állatorvosával együtt reméljük, hogy fény derül a tünetek okára és azt is, hogy az elváltozások gyógyíthatóak, vagy legalább lényegesen befolyásolhatóak.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993