Öreg kutya

2021.06.15.

Kedves Doktornő!
Kutyánk a 16. évében van. Eddig lassan, folyamatosan romlott az állapota. Nehezebben, lassabban ment, a hallása sokat romlott, de mindezeket a korának tudtuk be. Étvágya ezidáig volt, bár tavaly is megviselte a meleg, de hűvösebb időben felélénkült. Az utóbbi időben sokat aludt, de ezt szintén a korának tudtuk be. Néhány napja viszont nem eszik, csak iszik, és feltűnően sokat fekszik, nincs ereje. Ez egy úgynevezett “végelgyengülés” nála, vagy hívjak hozzá orvost? Mennyire indokolt ebben a korban bármiféle beavatkozás? Eddig rendszeresen oltattuk, de a legutolsó oltása elmaradt. Már a sétát se nagyon bírja, ezért nem találkozik más állatokkal se.
Köszönöm válaszát: Boros Ildikó

Nézze, ha a kutya közepes, vagy pláne, ha nagytestű keverék, úgy a 16 év elismerésre méltó szép kor lehet már. Egy kistestű (ivartalanított?) kutya viszont esetleg még nem biztos, hogy élete végéhez érkezett. Ugyanakkor egy idős kutyának is életfontosságúak a védőoltások, parazitamentesítések, ezek elmaradása lerövidítheti életüket. Az sem növeli az esélyeket, hogy a kutya napok óta nem eszik, elfekvő, állapota vélhetően óráról órára romlik.

Leírása alapján senki meg nem állapíthatja, hogy 1.) az időskori végelgyengülés, vagy 2.) gyógyíthatatlan betegség (előrehaladott malignitás, szív/máj/veseelégtelenség …), vagy 3.) gyógyítható, de legalább kezelhető betegségek (paraziták, fertőzés …, ízületi elváltozások, cukorbetegség  …) zajlanak-e a kutyában. Emiatt, és azért sem kérdés a kérdés, hogy állatorvosra szükség van-e, mert akár, ha a végelgyengülés, vagy gyógyíthatatlan végstádiumú betegség zajlik is a kutyában, akkor sem célszerű megvárni, amíg esetleg fájdalmak között eléhezik a kutya. Az eutanázia ez esetben valóban kegyes halál lehet.

Otthon, háznál a legtapasztaltabb állatorvosnak is korlátozottak a vizsgálati lehetőségei, csak nagy hibalehetőséggel lehet azt is megítélni, hogy 1.) , 2.) vagy 3.) esetekről lehet-e szó. A legjobb megoldás az lenne, ha állatorvosa mielőbb rendelői körülmények között megvizsgálhatná a kutyát, és nagyobb biztonsággal, tények alapján dönthetnének eutanázia, vagy kezelés mellett.

 

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993