öregedés?

2020.10.07.

Ha jól informálódtam emailben is feltehetem önnek a kutyusommal való kérdésem.
Egy pár hónapja észrevettük,hogy kutyám egyre nehezebben kel fel és agresszívabb mint ezelőtt volt.Akkor ízületi gyulladásra írtak fel neki gyógyszert ám ez nem volt hatásos sajnos.Csípőizűleti diszpléziára gyanakszom hiszen az én kutyámnak is szinte használhatatlanak lettek a hátsó lábai.Mindig összeakad neki,furán lép vagy épp elesik szegény.Tudom hogy egy 13 éves kutyánál ez nem épp meglepő,de igazából enni eszik,iszik és ürít rendesen.
Ám napról napra rosszabbak a lábai.
Esetleg lehet tenni ellene bármit ami segít rajta?
Drótszőrű foxterrier egyébként szóval tényleg mankós öreg bácsi már az úr de más szervében nem fedeztünk fel problémát.
Köszönettel,

Nem kizárt, hogy “csak” ízületi elváltozások (gerinc, csípő, térd … esetleg egyéb ízületek) megbetegedései okozzák a rogyadozó mozgást, fájdalmat és megváltozott, agresszív viselkedést. Ezt sem ártana részletes vizsgálatokkal, esetleg képalkotó vizsgálatokkal igazolni. Vannak  olyan ízületi elváltozások, amelyeket akár egy nem fiatal kutyán is érdemes megoperálni, és vannak, amelyek rendszeres, folyamatos  (!)   gyógyszeres kezeléssel karbantarthatóak.

Ha nem történt részletes kivizsgálás, akkor azonban nem lehetünk biztosak abban, hogy az ízületi elváltozások mellett nincs-e más komoly megbetegedés (pl tumor), ami lényegesen hozzájárul a tünetekhez. Ez sem kizárt, hogy megoldható, akárhány éves is a kutya.

Tehát az első lépés mindenképpen a részletes kivizsgálás (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók .,..) kéne, hogy legyen. Ha megismertük az öregúr állapotát, fennálló betegségeit, azok súlyosságát, akkor lehet átbeszélni azt, hogy milyen megoldások léteznek a problémák megoldására, enyhítésére.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993