orrvérzés

2023.06.09.

Tisztelt Doktornő!

Siófok Törekiből írok.
2008 januárjában találtam 6 kiskutyát a Sas hegyen, akkor még Budapesten éltem.
Közülük még kettő él, a harmadikat, Mírát 1 hete kellett sajnos elaltatni. Hogy mi volt a betegsége azt egyértelműen nem tudták megállapítani, de az egyik probléma nála is ez a visszafelé tüsszentés volt, 2 éve nála készült endoszkópia, megállapították, hogy baktériumos fertőzése volt, kapott gyógyszert, el is múlt akkor. De most ez a gyógyszer most már nem hatott.
A testvérénél Borbinál, aki korábban meghalt szintén ilyen vérzéses orr problémái voltak, őneki leukémiája volt.
Pár hónapja Banditánál is elkezdődött ez az orr szörcsögés és visszafelé tüsszentés.
De szokott nagyokat tüsszenteni is, az orrából a váladékot felnyalja, lehet, hogy így fertőződött meg, mert Míra után is nyalakodtak..
Éjszaka gyakran liheg, azután megnyukszik.
A rohamok időnként jelentkeznek, 5-10 percig tartottak. Kapott allergia elleni injekciót, de ez nem segített.
Tegnap éjjel volt először, hogy az orra elkezdett vérezni, Dicynone injekciót adtam be neki, ez már egy ideje nálam mindig van.
Bandidát két éve Siófokon operálták, kivették a lépét, mert daganata volt, szerencsére nem rossz indulatú. Az altatás után nem tudott lábra állni, szteroidot kapott, ezután már tudott járni. 12 alkalommal vittem vissza naponta infúzióra, sikerült meggyógyítani.
Itt endoszkópos vizsgálat nincs. Tudom, hogy ezt csak altatásban lehet elvégezni.
A kérdésem az lenne, hogy ebben a korban szabad-e altatni és ha igen, akkor altatás után nem fog-e lebénulni.
Szeretném ha meggyógyulna.
Egyébként jól eszik.

Tisztelettel
Vargha András
Siófok
204810025

A kor önmagában sem ember, sem állat esetében nem lehet akadálya a vizsgálatokhoz, vagy műtétekhez szükséges bódítás, altatás elvégzéséhez.  A korral gyakran együtt járó betegségek, szervi működések szűkülése (súlyos szív/keringési-, máj-, veseelégtelenség…) azonban kockázatosabbá teheti az altatást. A kockázatok a kutya (más állatok, ember) vizsgálatával felmérhetőek, és az anesztézia módszerének megválasztásával csökkenthetőek. Az ideiglenes mozgásképtelenség, bénulás szintén igen ritka szövődménye a narkózisoknak.

A “visszafelé tüsszentés” , orrfolyások és az orrvérzés hátterében többféle betegség, elváltozás állhat. Leírása alapján nem tudom, hogy mindkét orrjárat érintett-e, vagy csak az egyik orrjáratból származik-e váladék, vér – pedig ez fontos, tisztázandó kérdés. Az endoszkópos vizsgálat mellett felmerülhet a 3D vizsgálatok egyike (MRI, CT, egésztest SPECT/CT) is, amihez szintén szükséges a narkózis. Mind az endoszkópos, mind a 3D vizsgálatokat  gyakran idős kutyákon végezzük el, és igen ritkán szembesülünk altatási problémákkal.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993