orvosi vélemény kérése

2020.05.19.

Tisztelt Doktornő! Az interneten olvastam a kérdezési lehetőségről állattartással kapcsolatban.VAN egy 7 éves beagle fiú kutyuskánk. EGY ideje vettük észre hogy a hátsó lábaira nehezen áll rá, ha lehet félve használja.Lépcsőn nehezen megy fel, sokat pihen igaz hogy ez a fajtára is jellemző.HA leül olyan furcsán teszi a lábait,kissé kedvetlen.Sajnos egy kicsit túl etettük,bár nem csúnyán kövér.Tápot, konzervet, finomabb maradékot kap napi két alkalommal.Nyugdijasok vagyunk így sportolni nem áll módunkban, de egy családi ház hatalmas kertje a mozgástere ahol sokat tartózkodik.MI falun élünk,az itteni orvosunknak mutattuk azt mondja nincs baja.VITAMIN tablettát kap.A neten olvasgattam utána,lehet hogy gyenge a csípő ízülete, milyen gyógyszert vagy kiegészítőt javasolna a kedves doktornő?

Leírása szerint mintha kedvetlenebb, bágyadtabb lenne a kissé túlsúlyos Beagle kan kutya, és a végtagjait is furcsán tartja. Ezt gondolom lehet tünetként értékelni, és érdemes lenne kivizsgálni (fizikális vizsgálatok, vérlabor, esetleg röntgen a végtagokról, gerincről, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok …) a kutyát. Egy 7 éves Beagle kan nem feltétlenül mutat mozgásszervi tüneteket, nem kellene elhízottnak lennie sem, lehetne egy mozgékony, fürge, boldog kutya.

Ha a részletes kivizsgálás során az derül ki, hogy “csupán” túlsúlyos a kutya, de ennek nincs hátterében komoly betegség (endokrin betegség, szívelégtelenség, májelégtelenség …) és a kora, valamint túlsúlya miatt kialakuló ízületi elváltozások jelentkeztek a kutyánál, akkor elég lenne “csak” diétával, ízület védő szerekkel, esetleg nem-szteroid gyógyszerekkel kezelni a kutyust. Az sem kizárt azonban, hogy az ízületi elváltozást operálni kell, érdemes.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993