Bőrgyulladás-csirkeallergia

2014.11.28.

Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! A kislányomnak van egy 2 éves bichon bolognese kutyája, tudomásunk szerint allergiás a baromfihúsra. Sajnos adtam neki kb 1 hónapja egy kis darab csirkebőrt, amitől el kezdett hullani a szőre a két oldalán, és véresre vakarta a bőrét. A helyi állatorvos injekciót adott neki, -sajnos nem tudom a szer nevét-, amitől elmúlt egy hétre a viszketés, és kapott mellé gyógyszert is Medrol és Quamatelt. Eleinte mutatkozott javulás, de aztán visszaesett a kutya állapota. Elvittük másik állatorvoshoz, aki szintén adott injekciót, -a nevét annak sem tudom-, annak 2 hétig tartó hatása van, és adtunk neki mellé Megadermet is, szinte napra pontosan jó is volt az injekció, de most ismét piros pöttyök jelentkeznek és vakarózni kezdett a kutyus. Ha tudnak kérem segítsenek, ha kell tudok fényképet is küldeni a kutyáról. Sajnos a rendelőjüktől messze, Törökszentmiklóson lakom, ezért kértem így a segítségüket. Ha a tanácsadás, vagy kezelés pénzbe kerül az sem probléma át tudom utalni számlaszámra az összeget. Köszönettel: Varga Csaba

Kedves Gazdi!

Ha ilyen fokú a viszketés, vakarózás az allergiás reakció miatt, akkor nagyon valószínű, hogy az érintett bőrfelületeken elszaporodtak bizonyos baktériumok, gombák és ezek, vagy talán még paraziták (bolha, szőrtüszőatka, rühatka) is súlyosbítják a kiskutya állapotát- amint a gyulladáscsökkentő szteroid hatása abbamarad, elkezdődik a viszketés. Bőrgyulladásnál nagyon fontos a hosszantartó, 4-6 hetes antibiotikumos kezelés, kiegészítve helyi kezeléssel (fürdetés, ecsetelés gomba és gaktérium ellenes szerekkel, amely megnyugtatja és tisztítja a bőrt).  A Megaderm is nagyon jó választás, mert segít a gyulladás csökkentésében, a normális lipidréteg, faggyúréteg helyreállításában.

Ha teljesen szakszerűek akarnak lenni, akkor bőrkaparék vizsgálatot kellene végezni- ezt állatorvosa is meg tudja csinálni egy szikepenge és egy fecskendő segítségével, amit be kell juttatni állatorvosi laboratóriumba (mi a DUOBAkt laborba küldjük). Itt mikorszkóposan is megnézik és tenyésztést is végeznek- kimutatják milyen kórokozók vannak a mintában és milyen hatóanyagokra érzékenyek, mivel lehet a kutyák kezelni.

Az Orvos-válaszol rovatunk tanácsadása ingyenes, annál is inkább, mert valódi fizikális és egyéb kiegészítő vizsgálat nélkül nem lehet felelős kezelést javasolni adni, csak ötleteket. Törökszenmiklóson és környékén is rengeteg állatorvosi rendelő van (érdemes az interneten is keresgélni), biztosan talál olyat is, ahol fel vannak készülve a mintavételre is!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993