Aujeszky

2014.12.03.

Üdvözlöm! Felmerült bennem néhány kérdés ezzel az Aujeszky-féle betegséggel kapcsolatban. Egy picit aggódom is, mert pár hete ettem szalámit, ami után 1-2 perccel kutyám megnyalta a kezem, ami szalámizsíros volt, ez a szalámi Spanyolországból származott a csomagolása szerint. (Lidl-ös) Elképzelhetőnek tartja, hogy lehet ebből baj? Egyrészt ugye spanyol húskészítményről van szó, ami nem tudom, hogy hazánkhoz hasonlóan mentes-e ettől a kórtól. Másrészt ezek a szalámi-féleségek gyakorlatilag nyersek, hisz főzve nincsenek, csak valamiféle érlelésen esnek át, ezek az érlelések érnek valamit vagy csak a főzés segít? Pl. az említett szalámi füstölve sem volt, úgy emlékszem. Eléggé aggaszt a helyzet, mert ilyesmi előfordulhat bármikor, figyelmetlenségből, véletlenül. Kezdek kissé paranoid módon tartani ettől a kórtól, inkább nem veszek semmi hasonló “nyers” sertéshúst, ha az bárminemű kockázatot jelent kutyám egészségére nézve. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, László

Kedves Gazdi!
Megint nálam szakavatottabb virológushoz fordultam szaktanácsért:

Dr. Bakonyi Tamás,  a SZIA Állatorvos-tudománi Karának egyetemi docense válasza:

Az OIE honlapján található információ alapján az Aujeszky-betegség 2013-ban előfordult Spanyolország egyes vidékein házisertésben. Nem találtam azzal kapcsolatban megbízható adatot, hogy a pácolás és füstölés milyen mértékben és mennyi idő alatt inaktiválja a vírust. Az alábbi szempontokat venném figyelembe:

1.       Az Aujeszky-betegség Európában bejelentési kötelezettség alá tartozik. Ezért nem valószínű, hogy az érintett állományokból származó sertéseket rendes vágásban vágnák, belőlük nem hőkezelt terméket készítenének, és azt exportálnák.

2.       Endémiás állományban a fertőződés általában fiatalabb korban bekövetkezik. Vágó korú sertésben ritka a viraemia.

3.       A vírus az izom- és zsírszövetben alacsony mennyiségben van jelen. A szalámigyártás során ez még tovább hígul, hiszen valószínűleg nem minden vágott állat fertőzött, a húst pedig általában keverik.

4.       A pácolás, füstölés, érlelés során tovább pusztul a vírus, ha van.

5.       A kolbász zsírjába kiszűrődő és onnan lenyalt vírus mennyisége még elméletben is elenyésző.

6.       Mivel a kutya nem természetes gazdája az Aujeszky vírusnak, viszonylag nagy dózisban kell felvennie a vírus ahhoz, hogy a fertőzés megeredjen.

7.       A levél alapján az egész incidens néhány hete történt. Nem sertés gazdában az Aujeszky-betegség szokásos lappangási ideje 3-6 nap.

Ez alapján nem tartom valószínűnek azt, hogy az aggodalom megalapozott. De persze a biológiában szinte minden előfordulhat. Így, post festam csak annyit tudok ígérni, hogy ha – ne adj’ Isten – mégis megbetegedne az eb, nagyon szívesen megvizsgáljuk, hogy valóban az Aujeszky-vírus fertőzte-e meg.”


Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993