Mikor ivartalaníttassam

2014.12.05.

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Ivartalanítással kapcsolatban kérném tanácsát. November 30-án töltötte a kan vizsla kutyánk a 6 hónapot és nem régen elvittük ivartalaníttatni. A rendelőben azt javasolták, hogy várjunk a műtéttel, mert a kutya még kicsi, valamint ha most ivartalanítanák, akkor nem izmosodna ki úgy ahogy kell neki és inkább hasonlítana egy agárra a termete. Abban maradtunk, hogy tavasszal vigyük majd vissza. Közben a legtöbb helyen azt olvastam, hogy ivarérés előtt a legideálisabb elvégezni a műtétet, hogy a rossz szokások ne alakuljanak ki. Mi attól is félünk, hogy a kutya mivel udvaron van tartva, el fog szökni, vagy átássa magát a szomszédba a másik kutyához. Kérem írja meg a véleményét a témával kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anikó

Kedves Gazdi!
Megértem a problémájukat és félelmeiket. Viszont a másik rendelő állatorvosaival is teljesen egyetértek, hiszen a csöves csontok teljes kifejlődéséhez mindenképpen szükség van a nemi hormonokra, és arra, hogy zavartlanul befejeződjön az ivarérés, ami nagy testű kutyákban jó 1-1,5 éves korra tehető. Idézek Dr. Thuróczy Julianna, rendelőnk egyik alapítájának, a SZIE Állatorvostudomány Egyetem Szülészeti Tanszékének egyetemi docensének tudományos cikkéből, ” Gondolatok az ivartalanításról:

“A növekedés során a hosszú, csöves csontok növekedése két végükön, az un. epifízis porcoknál zajlik. Mikor az epifízis záródik, a csont növekedése abbamarad, az állat elérte végleges testnagyságát. Az epifízis záródásának egyik jelentős szignálja a nemi hormonok megjelenése. Azokban az egyedekben, melyek az ivarérés előtt kerülnek ivartalanításra, ez nyilvánvalóan később következik be, hiszen a szervezet egyéb helyein termelődő nemi hormonok mennyisége nagyságrendekkel elmarad az ivarmirigyek által termelt mennyiségtől. Klinikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy a fiatal korban ivartalanított állatok csontozatának hosszanti növekedése tovább tartott, a csontozat tömege azonban számottevően nem nőtt. Ennek eredményeként a csöves csontok vékonyabbak, gyengébbek lettek. Az elhúzódó növekedés kifejezetten a karcsontban érvényesült, emiatt enyhe tartási rendellenesség is kialakult.”

Természetesen ezek csak statisztikák, egyáltalán nem biztos, hogy bármi baja lesz pont az Ön kutyájának, ezért ha mégis úgy döntenek, hogy vállalják az esetleges kockázatot, akkor minden további nélkül elvégezhető a műtét.

Igaza van abban is, hogy a kölyökkorban rögzült szokásokat nehezebb megváltoztatni.  Viszont engedje, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy  egy olyan intelligens, eredetileg vadászatokhoz kitenyésztett kutyának, mint a vizsla, igen nagy a mozgás és inger-igénye, ezért nagyon fontos nem csak testileg, de “szellemileg” is kifárasztani, különben elkezdi magát elfoglalni- ás, szökdös, stb. Erre nagyon hasznos lenne egy jó kutyaiskola, ahol együtt futkározhatna másik kutyákkal, jó feladatokkal fárasztanák ki és esetleg elsajátíthatnák a gazdik, hogy lehet ezt mindennap otthon is elérni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993