Yorkie genetikai Szűrés?

2014.12.05.

Tisztelt dr. Balogh Lajos Úr! Nem tudom mennyire emlékszik még ránk, szeptember elején Ön kezelte a biewer yorkshire terrier kiskutyánkat, Sunnyt, akin sajnos már nem lehetett segíteni. Úgy alakult, hogy a Páromtól kaptam egy biewer yorkshire terrier kiskutyát és a törzskönyveiket összehasonlítva felfedeztem, hogy rokoni kapcsolat van köztük. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e olyan vizsgálat, ami kimutatja a feltételezhető genetikai betegségeket, esetleges rendellenességeket? Csak az Ön szakértelmében bízunk. A kiskutya jelenleg 5 hónapos. Várom szíves válaszát! Csúri Nikolett

Tisztelt Csúri Nikolett !

Természetesen én is és munkatársaim is emlékszünk a Sunny-ra. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lehetett segíteni rajta.

Gratulálunk az új jövevényhez, biztosan jó helyre került Önökhöz.

A bármilyen közeli rokoni kapcsolatnak önmagában nem sok jelentősége van, a Sunny szisztémás onkológiai betegsége nem öröklődő forma. Annak a valószínűsége, hogy az új kutya ugyanezt a betegséget elszenvedi nem nagyobb, mintha egy más fajta, vagy keverék kutya került volna Önökhöz.

Egyéb örökíthető betegségek tekintetében nincs olyan speciális betegség, amit szűrni lenne érdemes a Biewer yorkiknál. Néhány betegségben, mint pl  a Legg-Perthes kór, portoszisztémás sönt, patella luxáció …  a fajta érintettebb, mint más kistestű fajták, de ezeket a betegségeket sem célszerű szűrni – tünetek jelentkezése esetén (reméljük nem jelentkeznek) tudja felismerni állatorvosa. A táplálás a yorkiknál és a biewer yorkiknál is rém fontos, mintahogyan a fogak és állkapocs záródásának ellenőrzése is – mert a fajta egyedei gyakran küzdenek szájüregi rendellenességekkel.

Mindezekkel állatorvosa is tisztában van – és mindannyian azt reméljük, hogy az új kutya makkegészséges és az is marad hosszú boldog élete során.

Üdvözlettel, Balogh Lajos

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993