Zeus

2014.12.11.

Kedves Dr. Úr! Kicsit több mint 2 hete vettünk egy kölyök labradort. Akkor 11 hetes volt. Most 13. 2 hete próbálom leszoktatni a harapásról. Már vettem neki különböző játékokat. Labda, kötél, műcsont… De azóta is harapdál, ráadásul egyre nagyobbat. Simogatás közben, játek közben, reggel amikor meglát… Próbáltam megszidni, büntetésből a helyére zavarni, de semmi változás. Esetleg tudna valami tanácsot adni, mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Az általam ismert kutyakiképzők, trénerek azt szokták javasolni, hogy az anyakutya által kiadott morgó, hörgő hangot utánozva fegyelmezzék a gazdik a kutyájukat, rögtön akkor, mikor a nem kívánatos viselkedést végzi, vagyis harap. Morózusabb neveleők akár határozott bundaráncigálásról, enyhe, nevelő célzatú rácsapástól sem riadnak vissza.

A lényeg, hogy közvetlenül a harapás után egyértelműen, nagy belső elszántsággal a gazdi részéről, a tudomására kell hozni, hogy ezt ne csinálja. Ha nem azonnal jelzünk, vagy beszéddel, “leszidással” próbálkozunk, esetleg hosszas, szülői feddéshez hasonló monológokkal próbálkozunk, akkor az ugyanolyan hatástalan lesz, mint kisgyerekek esetében, mert a kutya csak a mostban él, később már nem is fogja tudni, miért haragszik ráa gazdi, vagy mond számára felfoghatatlan dolgokat.

Azt is tudni kell, hogy ha maradt volna testvérkéivel, akkor ez az egymás harapdálása teljesen elfogadható kiskutya játék lenne, tehát nem akar ő rosszat, mindössze a gazdit is úgy kezeli, mint egy kutyabarátot, kutyatestvért. Ez azonban nem vezet semmi jóra, mert a gazdinak mindenki érdekeében a falkavezér szerepét kell alakítania, aki megmutatja mit lehet és mit nem, nem egyenrangú fél. vele csak úgy lehet játszani, ahogy ő, a gazdi szeretné- pl. labdát dobálni, kötelet ráncigálni, botot visszahozni, stb,

Ha nem boldogul, akkor minél hamarabb szakavatott tréner, kutyakiképző segíségét kérni, mert minél később kezdi, annál tovább tarta a nevelés!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993