kutyanevelesi problema

2015.01.04.

Udvozlom, Kutya viselkedessel kapcsolatos kerdesem volna, remelem tudnak segiteni. Szoval orokbefogadtunk egy tinedzser koru mentett kutyat, es hat ugy is viselkedik mint egy kolyok, ami nem baj. Nagytestu kutya, de az ideiglenes orokbefogado azt mondta lakasba ajanlja, mivel az udvaron is retteg. 1 honap alatt elertuk hogy egy felos kutyabol egy bujos kislany lett velunk – de csak otthon. Setalni nem szeret mert fel kinn, de azert kivisszuk persze napi 4x. Az utcan minden emberre morog, de persze igazabol fel toluk mert menekulne. Mas kutyatol is fel, ha egy kutya odajon hozza, ha nem fognam erosen a porazt vilagga szaladna. Megtudtuk, hogy a multban, mielott elkapta a sinter es az ideiglenes orokbefogadohoz kerult, az emberek valami faluban kovel dobaltak es kergettek, szoval ertheto valahol miert ilyen. A legnagyobb problemak a kovetkezok: – A lakasban szeret bepisilni. Nem tudta mi a szobatisztasag, ami OK, 1 honap alatt elertuk, hogy kinn csinalja inkabb. A kutya szinte mindig ugyanabban a szobaban van amiben mi, viszont amint elmegyunk egy masik helyisegbe (pl furodni, vagy a haloszobaba, ahova nem johet) a kutya legugol es kiereszti ami benne van. Ha reggel felkelek es kimegyek a nappaliba, latom ot a vizelet. Ha ezutan visszamegyek a haloba 5 percre csupan, es utana kimegyek ujabb tocsak es kupacok is varnak, szoval szandekosan nyomja ki amig picit is tavol vagyok. – 1 hetre unnepekre anyosekhoz mentunk. Nagy haz + udvar. Kutyat is vittuk. Azt hittuk minden rendbe lesz, de a kutya keptelen megbaratkozni anyosekkal, retteg toluk es mindig nekik akar menni ha barki is kozel megy hozam vagy a paromhoz. Hozza kell tennem velem es parommal soha de soha nem aggressziv, de ugy latszik a szemeben csak mi 3-an vagyunk, es masokat nem enged be a kis korebe a kutya. Szoval anyoseknal ertelemszeruen kikerult a hazbol ezutan az udvarra, de kinn meg sik ideg, folyton be akar jonni, az uvegajton keresztul nez minket a hazban es kozben kaparja az ajtot. Volt egyszer hogy szellozteteskor majdnem beugrott az egyik ablakon is. Mindenkeppen kutyaiskolaba akarjuk vinni, de anyagi okok miatt ez csak a februari fizetes utan kezdodhet. Addig is tudnanak segiteni hogy hogyan folytassuk a neveleset? Koszonom!

A legokosabb, ha a kérdését nem állatorvos-szakértőnek is felteszi: www.apacsdog.hu

Én állatorvosként csak annyi általános tanácsot tudok adni, hogy sok türelemmel, szeretettel, és következetességgel – és hozzáértéssel – kellene megértetni a kutyával, hogy a bennti ürítést nem tolerálják. Hasonlóan nem egyszerű idegenekkel és idegen kutyákkal semleges és otthoni környezetben a barátkozás, szocializálás folyamata.

Hasonló viselkedési rendellenességek nagyobb része (sok türelemmel, szeretettel, és következetességgel – és hozzáértéssel … ) rendezhető. Ritka esetekben a szakember is csődöt mondhat, de ez már csak így van emberi viselkedés zavarokkal, pszochológiai-, pszichiátriai problémákkal is.

Kedves Gazdi!

Urbanovich Zoltán, a fent ajánlott kutyaiskola vezető trénere is válaszolt kérdésére:

Nagy valószínűséggel a kutya nem fogadja el a gazdáit mint vezető valamint feltehetőleg a gazdák túlzottan sajnálják a kutyát a múltja miatt és benne tartják ebben a félős idegállapotban. Rádicsérnek, ha fél, nem kezelik, ha kitámad, ugat, vagy morog. Viszonyrendezési probléma és lehet némi szeparációs stressz is. Ezt így látatlanba nehéz megmondani. Viszonyrendezési problémának nevezzük amikor a kutya tölti be a vezető szerepet a falkájában jelen esetben a családban és mivel a kutya rossz vezető ezért ez magatartási problémákkal párosulhat.

Az anyósék megtámadásánál is nem biztos, hogy fél a kutya hanem inkább, mint a falkájának a vezetője, kötelessége megvédeni az idegenekkel szemben a falka tagjait. A többi viselkedési probléma is erre vezethető vissza.

Szeparációs stressz az amikor a kutya gazdáitól külön van és rombol, kárt okoz esetleg bevizel stb. A szeparációs stressz is elmúlik a viszonyrendezéssel.
Ehhez még hozzá járulhat egy gyenge idegrendszer illetve testi, lelki sérülésekből eredő félelem, amely instabillá teszi a kutyát.

Javaslatom, hogy vigyék suliba a kutyát, illetve inkább hívjanak ki szakembert magukhoz.

Üdvözlettel:

Urbanovich Zoltán
+36-30-8155750

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993