Kölyökkori Dysplasia

2015.01.06.

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! 7 hónapos berni pásztor kan kiskutyánk nemrégiben elkezdett sántikálni hátsó lábaira, így állatorvoshoz vittük. Mivel nem mutatott fájdalmat reménykedtünk, hogy nincs nagy baja, de sajnos egy röntgenfelvétellel megállapították a dysplasiát. Az orvos úgy magyarázta, hogy olyannyira nincsenek helyén kiskutyánk hátsó lábai, hogy úgymond “lóg a levegőbe” csak az inak tartják a csípőjéhez. Francia állása is van, de mivel még csak 7 hónapos nem javasolják a műtétet, ízületeire kapott gyógyszert (Lavet Synoflex). Szeretnénk ha ettől függetlenül hosszú boldog fájdalommentes élete lenne! Ajánlották a zöld kagyló kivonatú készítményeket, de nem tudjuk melyik lenne a legjobb számára. Szeretném megkérdezni, hogy a Doktor mit ajánl a problémára, van-e valami hatásos természetes készítmény, mellyel esetleg csökkenteni lehet a sántaságot, és a későbbi fájdalmakat? Van-e valami tanács, amit be kell tartanunk a pihentetés és a mérsékelt tápláltatás mellett? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szigetvári Lúcia

Kedves Gazdi!
Sajnos a diszplázia igen gyakori, főleg nagytestű kutyákat érintő többtényezős, örökletes betegeség, ezért ha tenyésztőtől vásárolták a kiskutyát, akkor mindenképpen jelezni kellene, hogy súlyosfokú diszpláziája kezd kialakulni.

Minél korábban sikerül kiszűrni a betegséget, annál hatékonyabb lehet a kezelés, bár a teljes terhelhetőség nem érhető majd el. Amíg nincsenek porcfelrakódások, az ízületi porc nem fajult el, addig a legjobbak a műtéti esélyek: ezzel érdemes ortopédiában jártas, modern műtéti módszert végző kollégát felkeresni a lgejobb eredmények eléréséhez. Ajánlom figyelmébe a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyeseület honlapját, ahol abetegség kialakulásáról, kezeléséről is sok hazsnos információt talál.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993