Kutya köhögés

2015.01.06.

Tisztelt Doktor Úr! 4,5 éves Bolognese kan kutyám lassan 3 hete köhögéstől szenved. Bár allapota már jobb, mint kezdetekkor (akkor nagyon erős, szinte szűnni nem akaró száraz, majd nedves köhögéstől szenvedett, ami az erőlködések miatt gyakran hányással – fehér nyúlós nyák kiöklendezéssel fejeződött be) most már “csak” napi pár alkalommal jelentkezik “szörcsögés” és köhögés, mégis aggaszt, mert az állatorvos által felírt antibiotikumos kúra végén járunk. Az első héten Loxicom gyulladáscsökkentőt, majd ezután az említett Nisamox 250mg antibiotikumot szedjük 2 hete, túl vagyunk 3 orvosi konzultáción.A köhögés mégis megvan, hol enyhébb, hol kicsit rohamszerűbb periódusokkal. A kutyám egyébként jókedvű, játékos mint mindig, normálisan eszik/iszik, az eddig eltelt 3 hét alatt egyszer volt hőemelkedése (39.2) amúgy láztalan. Októberben költöztünk ide Angliába, a doktornőnk nagyon kedves, hozzáértő, de szeretném megkérdezni az Ön véleményét is a fent leírtakról. Mit tudnék még tenni, hogy minél hamarabb átsegítsem a kutyámat ezen a betegségen, illetve netán kell-e aggódnom komolyabb problémáktól annak ellenére, hogy szoros állatorvosi megfigyeléssel zajlott az eddig betegséggel eltelt időszak? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Zsófi.

Kedves Gazdi!
A fenti leveléből nagyon valószínűnek tűnik, hogy a kennel köhögés nevű betegséet kapta el a kutyus, melynek gyógyulása akár 3-4 hétig is elhúzódhat. Mi is hasonló kezelést szoktunk javasolni, de kiegészítjük a kezelést állatpatikában kapható immunerősítők (Minera cseppek, Vetri-Dmg, Gold, Naturalis, Biogenic Pet, stb.), köptető hatású szerrel kiegészítve, amely megkönnyíti a hurutos válasdék felköhögését, erről kérdezze meg állatorvosát, és szükség esetén akár vény nélkül is tud ilyet vásárolni (pl. Caniresp oldat).

Nagyon jól tette, hogy állatorvosa felügyelétre bízta a betegséget, mert akár súlyos szövődményei is lehetnek a kennel köhögésnek. Ha a kutyus kedve, étvágya jó, nincs láza, akkor remélhetőleg hamarosan meggyógyul. Ha mégsem, akkor kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet állatorvosa egyetértésével, a leggyakoribb köhögéssel járó betegségek, illetve a gyógyulást késleltető betegségek kizárására: mellkas röntgen, szívultrahang vizsgálat, vérkép, vérlabor, légúti endoszkópia, és mintavétel.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993