sürgös

2015.01.08.

Tisztelt doktor úr/doktor nő! Szeretném megkérdezni, hogy a méhnyakrák valóban fertőző bőrön keresztül és hétköznapi tárgyak érintésével is? Ha a vérző szemölcséhez csupasz kézzel hozzá értem, illetve a másik kutya megette az ételmaradékát, megfertőződhettünk? 11 éves nőstény kutyámnál sajnos késve diagnosztizálták a méhnyakrákot már áttétessé vált! Jelenleg a hüvelyfertőzését kezeljük, mivel jó kondícióba van és az orvosunk még nem szeretné elaltatni. Mi se szeretnék amíg még jól viseli, hisz szaladgál, eszik, ugat, de szenvedtetni se szeretném és azt se, hogy valakit megfertőzőn. Szerdán kell vissza vinnem az állatorvoshoz.nem tudom mitévő legyen? Hisz sokat javult tegnap óta is, de ha fertőző és ha csak rosszabb lesz ha áttét képződik a belsőszervein is nem biztos, hogy épp akkor elérek bárkit is aki elaltatná? Ha nem lenne fertőző nem kérdés, hogy várok és mindent megteszek, hogy amíg jól van velünk lehessen, de így? Kérem segítsen mit tegyek? Köszönettel egy aggódó gazdi:anikó

Kedves Gazdi!

Meg tudom nyugtatni, hogy a kutyák méhnyak rákja nem fertőző eredetű, semmiképpen nem bizonyított, hogy akár szemölccsel, akár magának az elváltozásnak az érintésével, vagy párzás útján is átvihető lenne egyik élőlényről a másikra, főlkeg nem emberre. Az emberi méhnyakrákban gyakran fellelt vírus, a humán papilloma vírus csak emberi megbetegedések okozója, és ez sem minden esetben okoz rákos elváltozást, és ha igen, akkor is igen hosszú, akár 10-20 év alatt.

A kutyus szemölcsének valószínűleg semmi köze nincs a méhnyakon talált, legtöbbször lap hám rák fajtájú rákos daganathoz. Nem tudtam meg leveléből, hogy milyen diagnosztikai módzerekkel állapították meg a betegséet és az áttétet, de ha kezelőorvosa is úgy ítéli meg, hogy a további esélyek megítéléséhez alaposabban kivizsgáltatnák a kuytust, akkor még hasznos információkat találnak Onkológiai szakrendelésünk oldalain, a zöld szövegre kattintva : Daganatos betegek kivizsgálása, Vizsgálati módszerek, Bejelentkezés.

Figyíelmébe ajánlom még a “Dagnatos a kutyám?!” című írást Publikációink rovatunkban.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993