Szépkorú cica

2015.01.19.

T. Doktor úr/nő! 14 ,5 éves lakásban tartott ivartalanított lánycicám van. Pár napja végeztettem laborvizsgálatot a kora miatt. A cica a kezelőorvosa szerint rendben van, problémamentes, egészséges, csak kissé sűrű a vére, több folyadékot kell fogyasztania. Valamint a vese működési értékek a normális felső határán vannak. Javasolta megfelelő táp használatát preventív célból. És 6 hónap múlva újabb laborvizsgálatot. Mivel az első szép korú cicám, az alábbi kérdések csak később merültek fel bennem. Tanácsot szeretnék kérni a tápok ügyében. A cicám eddig sima bolti adult nedves eledeleket fogyasztott. Száraz eledelből szintén adult kategóriát, sima bolti, havi 15-20 dkg-ot. Segít-e a veselégtelenség megelőzésében, a folyamat lassításában, ha napi váltásban minőségibb, szaküzletekben kapható senior nedves eledelt, és speciális veseelégtelenségben szenvedő cicáknak készített orvosi gyógykonzervet adok neki ezután? Sajnos a gyógytápok nagyon drágák egyrészt, másrészt nem tudom, hogy szükséges e csak ezzel etetni, amíg a betegség nincs kialakulva. Sajnos az interneten, újságokban nem találtam erre vonatkozó leírást sem, hogyan és miképp,milyen összetételben kell preventíven táplálni egy olyan cicát, ami még egészséges, de a kora miatt veszélyeztetett. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mindenképpen javaslom a jóminőségű tápra való áttérést, mert a bolti tápok igen rosszul hasznosulnak, leginkább növényi összetevőkből készülnek és rengeteget kell méregteleníteni utánuk a cica májának, veséjének, ami fölöslegesen megterheli az idős cicát.  A nedves, konzerv tápok valóban elég drágák, de ha sikerül elfogadtatni a cicával a száraz tápot, akkor abból sokkal kevesebb is elég, ezért napi bontásban nem is sokkal drágábbak, mint a bolti tápok, párhavonta csak egyszer kell nagyobb összeget beruházni. A Senior táp pl. a Royal Canin gyártótól már kifejezetten az idős cicák igényeire van szabva, a vesekímélő tápokat már inkább akkor javasolt adni, ha beszűkült a vesefunkció, és a normál érték felett vannak a veseparaméterek (karbamid, kreatinin, foszfor).

Házilag is megoldható az idős cica vesekímélő táplálása: adható hús (főtt, vagy emberi fogysztásra szánt friss nyers csirkehús), tejtermékek (joghurt, tejföl, túró, kevés nem sós sajt), tojás, hal, állati zsiradék (kacsa, libazsír például, minél kevesebb sóval). Persze nem egyszerű a legtöbb cicánál eltérni a megszokott tápláléktól, sok macska igen konzervatív, csak azt eszi meg, amit megszokott, ezért sak fokozatosan, óvatosan, először az újat a régihez keverve szabad változtatni mert a koplalás egyáltalán nem tesz jót a cicáknak.

Hazsnos információt talál egészséges táplálásról, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993