Kicsipiros

2015.01.21.

Tisztelt Állatorvos! Van egy 1 év 9 hónapos, ivartalanított kandúrunk, akinél 01.16-án májgyulladást állapított meg az állatorvos (hőemelkedése volt). Kapott rá injekciókat, infúziót, valamint kaptunk Norbrook 50 mg-os tablettát (napi 2×1) és EPATO pasztát (napi 1 adag). Ezután viszonylag élénk lett a cica, evett-ivott, a bundája azóta is szebb, fényes,rendezett. Gyógyszert legelső alkalommal sikerült csak bevetetnünk vele (szombat reggel), utána nem volt hajlandó, próbálkoztunk porítva ,ételbe keverve 2x-szer (szombat este és vasárnap reggel), de mind a 2 alkalommal 10 perc után kihányta az így megevett ételt. A pasztát a szájára kenve, lassan, de lenyalogatja. Ezek után (vasárnap) már egyáltalán nem fogadott el semmiféle táplálékot, vizet vett magához. Hétfő reggel visszavittük az állatorvoshoz, újabb adag injekciót és infúziót kapott, de már normál volt a testhőmérséklete, a szemét lehúzva még látható volt a sárgás elszíneződés. Sajnos a kezelést követően nem lett olyan élénk, mint előző alkalommal, táplálékot talán “sunyiban” evett 1-2 falatot. Ma (kedden délután) ismét visszük kezelésre. A betegség kezdete óta nyalogatja a téglákat, az orvos azt mondta, hogy ásványi anyag pótlása végett vagy lázcsillapítás okán. A cica továbbra is levertnek tűnik, néha egy picit megmasszíroz és dorombol, de inkább csak fekszik és alszik. Esetleg önöknek van-e ötletük, tanácsuk, hogy mi lehet a probléma még a cicával? Azt még tudni kell róla, hogy rendkívül akaratos és haragtartó macska (képes megsértődni 1 napra azért, hogy nem vesszük fel, amikor ő akarja), de nagyon ragaszkodik hozzánk. Ez miatt elképzelhetőnek tartom azt is, hogy erőszakoskodtunk vele a gyógyszerrel, kajával és ez miatt nem hajlandó enni. Várom mihamarabbi válaszukat! Üdvözlettel, Anikó

Kedves Gazdi!

Az állatorvosa által megállapított májgyulladásra kapott antibiotikum igen fontos a gyulladás legyőzésében, ha gyógyszert beadni nem tudnak, akkor injekció formájában, gondolom ezt már pótolták a következő kezelésnél.

A sárgaságot okozhatja a vörösvérsejtek fokozott szétesése, ha nem tud kiválasztódni a vérből a máj elégtelen működése következtében, illetve az epe elfolyásának az akadályozottsága miatt. Ha a vörösvérsejtek széteséséről van szó, akkor a vizelet is elszíneződék pirosas-barnásan, illetve a sárgaság mellett igen halványak is lesznek általában a nyálkahártyák. Ezt okozhatja véresejt élősködő (Haemobartonella) vagy egyes gyógyszerek, vegyszerek. Ha nem tud ürülni az epe, akkor általában az emésztés is akadályozott, ezt gyulladás, tályog okozhatja, és általában a hasnyálmirigyre is ráterjed, mert igen közel van az epevezető a hasnyálmirigy kivezető nyílásához- ilyenkor láz, étvágytlanaság, hányás, világos, zsíros bélsár is kíséri a sárgaságot. Macskáknál gyakoriak a vírusos betegségek, amelyek késleltethetik a gyógyulást.

A diagnózis biztos felállításához nagy segítség a kiegészítő vizsgálat: vérkenet, vérkép, vérlabor a máj, vese működés vizsgálatára, vírus tesztek, hasi ultrahang, röntgen. A májműködést infúziós kezeléssel, májvédő táplálékkiegészítőkkel (mint az EPATO paszta) serkenthetjük, ahogy állatorvosa is teszi. Remélem hamar rendbejön a cica!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993