fecotomi

2015.01.23.

Tisztelt Doktor Úr! Az iránt érdeklődöm, hogy létezik-e macskánál fertőző nyelvcsap gyulladás, és ha igen, akkor ez kezelhető, vagy el kell altatni az állatot? Válaszát várva, köszönettel: Tamás Ferenc

Kedves Gazdi!
A nyelvcsap, vagy latinul uvula a lágyszájpadlás kis függeléke, amely a garatba lóg be. Önálló gyulladása igen ritka, kifejezetten a nyelvcsap gyulladását okozó macskabetegségről nem tudok. Leginkább olyan fertőző betegségek jönnek szóba, amelyek az egész garattájék gyulladását is kiváltják: felső léguti vírusok, a gyomor-bélrendszer megbetegedését okozó vírusok,  esetleg bakteriális fertőzés,  vagy felülfertőzés.

Ha a cica nem kap levegőt, vagy fullad, akkor előfordlhat, hogy félrenyelt valamit, esetleg allergiás rohama, macska asztmája van, esetleg a garatüreget megszúrta valami, és elfertőződött, esetleg tályog lakult ki a garatban, lágyszájpadláson, vagy valamilyen repülő rovar pont a nyelvcsapot csípte meg, ami annak megduzzadásával jár. Ilyenkor első a tüneti kezelés: oxigén ketrec, nyugtatás, súlyos fulladásban altatás és intubálás után gépi lélegezteteés is szükségessé válhat. Ha már elhárult a közvetlen életveszély, vagy el kellett bódítani a cicát, akkor lehetséges a száj, garatüreg alapos vizsgálata, mintavétel, esetleg endoszkópiás vizsgálat a mélyebb légutak elzáródásainak a kizárására. Röntgen vizsgálat is szükséges lehet a mellkas megebtegedéseinek (tüdőgyulladás, daganat, a szív megnagyobbodása, mellkasi folyadékgyülem, stb.) kizárására.

A macska kilátásai sok mindentől függnek, hogy milyen súlyosak a tünetek, mennyire pontos a dignózis, reagál-e a kezelésre, mennyire intenzíven tudják kezelni és sajnos a gazda anyagi korlátaitól.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993