kókusz

2015.01.23.

Tisztelt doktor úr! 13 éves szuka westim van ételallergiás, emiatt idült külsőhallójárat gyulladása van. Pseudomonas aeruginosa baktériumot tenyésztettek ki a fülébe. decemberben, 22-ből 17 antibiotikumra rezisztens volt, azóta mindegyikre. Én december elején hoztam el rokonoktól, azóta eliminációs diétán van. A bőrre javul, jó fizikai állapotban van. Olvastam, hogy lehetőség van fenti esetben a külső hallójárat eltávolitására. Kérdésem, ilyen idős korban altatható-e a kutya.

Kedves Gazdi!

Az altatás kockázata, a műthetőség több tényezőtől függ. Először is szükség van arra, hogy felmérjük a beteg beslő szerveinek az állapotát, erre vérkép, vérlabor, mellkas röntgen, hasi ultrahang vizsgálat, szükség esetén szívultrahang vizsgálat van segítségünkre. Ha ezalapján sikerült megállapítani, hogy milyen kockázatú az altatása, mely szervrendszerre kell igen nagy gondot fordítani, legjobban felkészülni a műtétre, akkor ezalapján lehet megválasztani a legkíméletesebb altatási módot, az altatás bevezetésére és fenntartására használt gyógyszereket, stb. Ha kiderült, hogy egy kissé beszűkült a vesefunkció, akkor előtte pár napos infúziós kúra sokat segíthet, esetleg a májműködést is lehet táplálékkiegészítőkkel javítani, vagy egy lappangó cukorbetegség, hormonális betegség, méhhurut, hólyagkő, húgyuti gyulladás is beállítható, kikezelhető.  Ezeken túl még egy teljesen egészséges és fiatal állaton végrehajtott altaásnak, műtétnek is van kockázata.

Érdemes átbeszélniük kezelőorvosukkal az érveket-ellenérveket, hogy milyen kockázatokkal, életminőség romlással jár a kutyus számára a modern orvostudomány gyógyszereivel gyakorlatilag kikezelhetetlen fülgyulladás, és ezzel szemben mennyire segít a műtét, milyen gyógyulásra számítanak, stb.

Remélem sikerül közösen a legjobb döntést meghozniuk!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993